Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

Insulinooporność to stan, w którym nasze komórki są mało wrażliwe na działanie insuliny co za tym idzie przenikanie glukozy do wnętrza komórek jest znacznie utrudnione i w efekcie nasze komórki są słabo odżywione.

Problemy z wrażliwością insulinową mają wpływ na różnego rodzaju kłopoty zdrowotne takie jak: łatwe tycie, retencja wody w organizmie, zmęczenie, cukrzyca typu 2, PCOS, hiperinsulinemia czy nasilenie się np. choroby Hashimoto.

Insulinooporność drastycznie obniża jakość życia, jest ona przyczyną m.in. powstawania stanów zapalnych, osłabia odporność, utrudnia walkę z nadwagą i wpływa na poziom neuroprzekaźników.

Czym jest inuslinooporność

Chcąc mówić o insulinooporności musimy zacząć od tego czym jest insulina. Insulina jest to hormon peptydowy o ogólnoustrojowym działaniu, odgrywający kluczową rolę w metabolizmie węglowodanów oraz częściowo białek i tłuszczy.

Insulina produkowana jest przez trzustkę, a dokładniej przez komórki beta w wyspach Langerhansa. Głównym bodźcem do produkcji insuliny jest wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku.

Mówiąc w dużym uproszczeniu, odpowiada ona za transport glukozy (źródła energii) do wnętrza komórek, co skutkuje obniżeniem poziomu glukozy we krwi.

W przypadku, gdy regularnie spożywamy duże ilości węglowodanów, nasza trzustka wyrzuca duże ilości insuliny. W związku z ciągłą nadwyżką insuliny nasze tkanki zaczynają się na nią uodparniać.

Zjawisko to nazywa się insulinoopornością i paradoksalnie prowadzi do jeszcze większego wytwarzania insuliny. W ten sposób tworzy się błędne koło – organizm produkuje coraz więcej insuliny, a tkanki w dalszym ciągu się na nią uodparniają. Wynikiem tego procesu jest cukrzyca typu II.

Zanim jednak pojawi się cukrzyca, najczęściej zaczynają się problemy z nadmiernym odkładaniem i zahamowaniem spalania tkanki tłuszczowej, z obniżoną odpornością organizmu oraz nadmiernym gromadzeniem wody.

Tak więc, jeżeli masz problemy z odchudzaniem i czujesz się spuchnięty –zdecydowanie zalecam zrobić badania krwi.

Przyczyny zachorowań na Hashimoto

Przyczynami zachorowań na insulinooporność są: 

  • nadmierna ilość tkanki tłuszczowej,
  • brak aktywności fizycznej,
  • choroby hormonalne,
  • choroby wątroby,
  • wysoki poziom kortyzolu.
  • ciąża,
  • zespół metaboliczny,
  • alkohol, papierosy.
  • nieprawidłowa dieta,
  • operację w okolicy jamy brzusznej,
  • zaburzenia mikroflory jelitowej,
  • przewlekłe stany zapalne,
  • predyspozycje genetyczne.

Wczesna diagnoza insulinooporności – droga do zdrowia

Przy insulinooporności liczy się czas. Wczesna diagnoza, szybko rozpoczęta terapia, zmiana nawyków żywieniowych i stylu życia, sprawią, że postępy choroby spowolnieją, a nawet umożliwią powrót do pełni zdrowia.

Jednak aby tak się stało diagnoza musi zostać postawiona szybko, a nasze działania w celu poprawy zdrowia powinny być wykonywane z pełnym zaangażowaniem.