Czego nie jeść przy hipoglikemii reaktywnej

Listopad 19, 2018
Dawid
Kategoria: Hipoglikemia

Jeżeli cierpisz na hipoglikemię reaktywną, to na pewno udało Ci się zaobserwować, że są produkty po których spożyciu spadki cukru bardzo często się powtarzają. Pierwszym krokiem w pozbyciu się problemów z gospodarką cukrową jest wyeliminowanie produktów z Twojej codziennej diety, po których dochodzi do niedocukrzenia.

Priorytetowo w odstawkę musi pójść żywność wysoko przetworzona oraz zawierająca dużą ilość cukrów prostych. Poniżej znajdziesz listę produktów, które mogą doprowadzić do epizodu hipoglikemii:

 

Dodatkowo, żeby poprawić wrażliwość insulinową i zmniejszyć stany zapalne powinno się wykluczyć spożywanie wszelkich produktów zawierających składniki antyżywieniowe oraz nasilające stany zapalne, takich jak np.:

 

WAŻNE: Isototnym aspektem będzie również zadbanie o odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych Omega-6 względem Omega-3.

Warto również ograniczyć lub wyeliminować z diety produkty insulinogenne, obciążające nadnercza oraz toksyczne – np.:

 

Jakich produktów unikać cierpiąc na hipoglikemię reaktywną

Podsumowując, jeżeli cierpisz na hipoglikemię reaktywną to w pierwszej kolejności powinieneś zadbać pozbycie się z diety rzeczy, które drastycznie podniosą poziom cukru we krwi.

W drugiej kolejności pozbądź się produktów, które będą nasilały stany zapalne i negatywnie wpływały na funkcjonowanie organizmu.

 

Cierpisz na hipoglikemię?

Pomogę Ci się jej pozbyć!

 
Skonsultuj się ze mną

Tagi: hipoglikemia

Zobacz także inne wpisy z mojego bloga

Przepis na Bone Broth

Październik 9, 2015

Przepis low carb, czyli pieczona pierś z Indyka

Wyjątkowo smaczna pieczona pierś z indyka zawierająca jedynie 144 kcal oraz dużą ilość białka!

Styczeń 19, 2016

Dlaczego sztywne rozpiski posiłków się nie sprawdzają?

Idąc do dietetyka po swoją spersonalizowaną "dietę cud" najczęściej spodziewamy się sztywnej rozpiski co, ile i kiedy jeść. Czy skrupulatne ...

Marzec 15, 2018