KETO ciasteczka orzechowo kokosowe z nutą czekolady

KETO ciasteczka orzechowo kokosowe z nutą czekolady
Przepis od: Sofia Sapnara Opublikowany dnia: 1 grudnia 2018 W kategorii: Ciasta i ciasteczka

Sposób przygotowania

Puszyste i pachnące KETO słodkości w postaci orzechowo kokosowych ciasteczek od KETOaddiction to coś co umili dzień każdego.

  • Ubijamy białka z ksylitolem na sztywną pianę.

  • Rozpuszczamy masło, dodajemy aromaty i słodzik. Mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.

  • Do ubitych białek dodajemy stopniowo zmielone orzechy oraz mąkę kokosową bardzo delikatnie mieszając. Następnie dodajemy pomału rozpuszczone masło oraz na samym końcu groszek z ciemnej czekolady. Delikatnie mieszamy.

  • Całość wstawiamy do lodówki na ok 100 min.

  • Za pomocą łyżki delikatnie nakładamy na blachę z papierem do pieczenia kulki z ciasta w równych odstępach. Lekko dociskamy łyżką na środku.

  • Pieczemy ok 15 minut w 180 ‘C

  • Parzymy ulubioną kawę

    Smacznego 🙂

    UWAGA:

    Dla chcących zamienić ksylitol na sam słodzik  -> zmiana możliwa lecz ciastka  mogą wyjść ciut mniej puszyste ale dalej będą pyszne.

    Makro po zamianie na 1 ciastko:  Kcal 80, W 3,8 gr , T 5,5 gr, B 3 gr

Wprowadzenie
Poziom Łatwy
Ilość porcji 25
Typ kuchni Polska
Czas
Przygotowania 140min.
Gotowania 15min.
Całkowity 155min.
Składniki odżywcze
Białko 3g
Tłuszcz 5,4g
Węglowodany 5,6g
Kalorie 84kcal
Składniki
Składniki na ciasto:
Orzechy arachidowe mielone 150 gr
Mąka kokosowa 150 gr
Masło 30 gr
Białko jajka L 3 szt.
Ksylitol 50 gr
Ulubiony słodzik ( u nas z lidla ) 30 tbl.
Groszek z ciemnej czekolady 30 gr
Aromat waniliowy 3 krople
Aromat pomarańczowy 3 krople
DRUKUJ PRZEPIS