KETO Torcik goździkowy

KETO Torcik goździkowy
Przepis od: Wojnar Luiza Opublikowany dnia: 2 grudnia 2018 W kategorii: Desery

Sposób przygotowania

Aromatyczne goździki znakomicie pasują do zimowych deserów. Mini torcik goździkowy bez cukru – polecamy szczególnie na zimowe wieczory 🙂 Ketoaddiction

  • 1 warstwa – kruche migdałowe ciasto: prażymy mąką migdałową na pateni, ciągle mieszając ozłacamy. Przestudzoną łączymy z cynamonem, słodzikiem rozpuszczonym w łyżce wrzątku i  masłem  o temperaturze pokojowej. Dobrze mieszamy.

  • Całość wkładamy do małej foremki  (u nas o średnicy 15 cm) dokładnie ugniatając. Najlepiej spód wyłożyć  papierem do pieczenia by móc później bez problemu wyciągnąć deser. Foremkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych warstw.

  • Masło łączymy z masłem orzechowym lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy mielone goździki, aromat nugatowy. Rozpuszczamy słodzik w 2 łyżkach wrzątku po czym, czym prędzej rozpuszczamy w nim również żelatynę. Całość łączymy i dokładnie blendujemy. Otrzymaną masę po ostudzeniu wykładamy na kruchy spód. Ponownie wkładamy do lodówki na 30 min bądź krócej do zamrażalnika.

  • Śmietanę o temperaturze pokojowej ( w stronę ciepłej – trzymamy ok 30 min obok kaloryfera lub kuchenki) mieszamy z masłem również o temperaturze pokojowej. Dodajemy aromat cytrynowy, jagody ( lub inny barwnik)  oraz żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku.  Szybko przystępujemy do blendowania i robimy to, aż do uzyskania kremowej, jednolitej masy ( upewnimy się, że nie zostały żadne grudki z żelatyny). Wykładamy na zastygłą masę goździkową i ponownie wkładamy do lodówki.

  • W małym rondelku rozpuszczamy słodzik w 2 łyżkach wrzątku, dodajemy masło i rozpuszczamy je na najmniejszym stopniu podgrzewania ( jeżeli gotujecie na kuchence gazowej to najlepiej będzie zrobić to w kąpieli wodnej). Mieszamy i po przestudzeniu dodajemy odżywkę białkową o delikatnym smaku np waniliową, całość czym prędzej blendujemy. Gotową polewą wykańczamy zastygnięty już mini torcik. W zależności od preferowanej dekoracji czynimy to na tym etapie ( kokos, orzechy ) lub po wystudzeniu w lodówce ( inne dekoracje np róże marcepanowe jak u nas)

    UWAGA: Wartości makro podane są dla wersji z samą polewą. Jeżeli dodacie ozdoby należy je doliczyć 🙂

  • Wkładamy do lodówki i po przestudzeniu i zastygnięciu masy uszczęśliwiamy naszą rodzinę 🙂

Wprowadzenie
Poziom Średni
Ilość porcji 6
Typ kuchni Polska
Czas
Przygotowania 120min.
Gotowania 5min.
Całkowity 125min.
Składniki odżywcze
Białko 11g
Tłuszcz 25g
Węglowodany 5g
Kalorie 290kcal
Składniki
Baza - ciasto kruche migdałowe
Mąka migdałowa 50 gr
Masło 8 gr
Słodzik rozpuszczony w łyżce wrzątku 6 tbl
Cynamon 1/2 łyżeczki
Warstwa korzenna
Masło orzechowe 70 gr
Masło 40 gr
Żelatyna 15 gr
Słodzik rozpuszczony w 2 łyżkach wrzątku 5 tbl
Goździki mielone 1/5 łyżeczki
Warstwa kolorowa
Śmietana 18% 60 gr
Masło 20 gr
Jagody lub inny ulubiony kolorowy barwnik ( np. blue matcha, green matcha, inny barwnik - ilość wg uznania ) 10 gr
Żelatyna 10 gr
Aromat cytrynowy 3 kr
Polewa jasna
Masło 25 gr
Odżywka białkowa o delikatnym smaku ( np. waniliowa, bananowa, ciasteczkowa) 20 gr
Słodzik rozpuszczony w łyżce wrzątku 5 tbl
Alternatywnie dodatkowo dekorujemy: rodzaj i ilość wg uznania np kokos, bakalie bądź tak jak u nas malutkie dekoracje z max 10 gr marcepanu - na te ostatnie uważamy i pamiętamy, że aż w 40% to węgle
DRUKUJ PRZEPIS