Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

  • Przepisy

  • Wszystkie wpisy

Przepis low carb, czyli kurczak na ostro w marynacie z nerkowcami

Informacje

  • Poziom Bardzo łatwy
  • Ilość porcji
  • Typ kuchni

Czas

  • Przygotowanie
  • Gotowanie
  • Całkowity

Składniki odżywcze

  • Białko 35g
  • Węglowodany 9g
  • Tłuszcz 12g
  • Kalorie 230 Kcal

KURCZAK LOW CARB

Z cyklu trener personalny  w kuchni. Dzisiaj mam dla Ciebie kolejny przepis tym razem będzie ostro!

Składniki

  • Pierś z kurczaka
    150g
  • Jasny sos sojowy
    30ml
  • Syrop klonowy
    (0 kcal)
    30ml
  • Ocet balsamiczny
    niepełna łyżka
  • Ząbki czosnku
    (średnie)
    2 szt.
  • Świeża papryczka chili
    ilość wg preferencji
  • Świeży imbir
    ok. 0,5cm
  • Szczypiorek
    kilka gałązek
  • Orzechy nerkowca
    15g
  • Świeżo zmielony pieprz
    -
  • Spray beztłuszczowy do smażenia
    -

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy marynatę. Mieszamy sos sojowy z syropem klonowym oraz octem balsamicznym. Dodajemy starty lub drobno posiekany imbir, posiekaną papryczkę chili oraz posiekany bądź przetarty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
  2. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze fileciki, najlepiej pod skosem, i zanurzamy w przygotowanej marynacie, a następnie wkładamy do lodówki. Mięso najlepiej marynować przez całą noc. Jednak jeśli nie mamy tyle czasu, postarajmy się, aby chłodziło się w marynacie chociaż przez godzinę.
  3. Na małej, suchej patelni prażymy nerkowce, uważając, żeby ich nie przypalić. Odstawiamy na bok.
  4. Do smażenia mięsa najlepiej użyć beztłuszczowego spray’u. Na nagrzaną patelnie wykładamy mięso i smażymy na średnim ogniu przez ok. 2 min z każdej strony, polewając pozostałą marynatą. Kiedy sos na patelni zacznie gęstnieć, dodajemy szczypiorek (pokrojony na kilkucentymetrowe kawałki) i mieszamy. Kiedy szczypiorek zmięknie (uważamy, żeby całkowicie się nie rozgotował i nie stracił koloru) dodajemy uprażone wcześniej nerkowce. Całość mieszamy i po chwili ściągamy z ognia.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze Zaloguj się