Dieta w horobie Hashimoto
W związku z tym, że na samą chorobę Hashimoto nie ma lekarstwa jedną z rzeczy, którą możemy zrobić, aby złagodzić autoagresję organizmu, to zmniejszenie do minimum ilości stanów zapalnych. Ogromne znaczenie ma tu sposób odżywiania.
Przy Hashimoto należy unikać wszelkich produktów na które mamy nietolerancje lub alergie pokarmowe. Każda alergia lub nietolerancja wywołuje w naszym ciele lekki stan zapalny, który dla nas może nie być odczuwalny, ale na poziome komórkowym jest bardzo szkodliwy.
Należy również zwrócić uwagę na obecność substancji wolotwórczych (ang. goitrogens) w spożywanych pokarmach. Zaburzają one produkcję hormonów tarczycy. Aby zrekompensować niedobór hormonów, tarczyca powiększa się i dochodzi do powstania wola.
Produkty wolotwórcze (goitrogeny)
Warzywa z rodziny kapustnych, takie jak kapusta, brokuły i kalafior, zawierają glukozynolany, które blokują wychwytywanie jodu przez tarczycę. Spożywanie ich w dużej ilości może dawać objawy niedoczynności tarczycy u niektórych osób. Ogólnie uważa się, że nie stwarzają one dużego problemu dla osób z niedoczynnością tarczycy przyjmujących suplementy hormonalne, ponieważ produkcja hormonów w tych przypadkach nie jest uzależniona od jodu.
Na szczęście dla nas działalność wolotwórcza warzyw kapustnych występuje tylko w stanie surowym, a gotowanie, parowanie i fermentowanie dezaktywuje czynnik wolotwórczy.
Do produktów wolotwórczych zalicza się również soja oraz rafinowany olej rzepakowy, które powinny być całkowicie wykluczone z diety. Związki wolotwórcze w soi nie są dezaktywowane w czasie gotowania, ponadto często nie jest ona tolerowana u osób z Hashimoto.
Jakich produktów należy unikać w diecie przy chorobie Hashimoto?
Gluten
Gluten jest rodzajem lektyny, które mogą być toksyczne dla organizmu, powoduje również wzrostu poziomu markerów mówiących o stanie zapalnym. Może powodować choroby autoimmunologiczne oraz sprawiać problemy przy tych już istniejących.
Gluten sprawia, żę lektyny przyklejają się do tkanek i komórek. Nasz organizm, chcąc je usunąć, atakuje „obklejone” lektynami organy (autoagresja). Co więcej, lektyny mogą powodować tzw. rozszczelnienie jelit – poprzez przyklejanie się do nich. W wyniku takiego obklejenia, dochodzi do zaburzeń trawienia, a przez jelita przechodzi więcej białek, które nie są rozpoznawalne dla organizmu przez to, że nie są strawione.
Nabiał / Laktoza
Trzeba sobie szczerze powiedzieć, że większość dorosłych ludzi ma nietolerancję laktozy (wynikającą z braku/za małej ilości laktazy w układzie trawiennym), mleko (serwatka, kazeina) jest niezwykle alergenne.
Jednocześnie powinniśmy sobie uświadomić, że nabiał, który jest dostępny w hipermarketach pochodzi od krowy, która przez całe swoje życie stała w ciemnej oborze, nigdy nie widziała słońca i trawy. Wypasana była pokarmem, który jest dla niej całkowicie nienaturalny (jak chociażby modyfikowane genetycznie mączki czy soja), faszerowana antybiotykami i sterydami. A cała ta mieszanka, trafia później do mleka, a także zostaje w mięsie. Spożywając takie produkty narażamy się nie tylko na szkodliwe białka obce z mleka krowiego, ale również na chemię (konserwanty), antybiotyki i sterydy.
Wszystkie te rzeczy przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych w naszym organizmie – co z kolei w połączeniu z chorobą Hashimoto, nie prowadzi do niczego dobrego.
Wysoko przetworzone produkty, fast foody
Przy wszelkich chorobach autoimmunologicznych należy wyeliminować z diety całe przetworzone i sztuczne jedzenie. Wszystkie produkty modyfikowane genetycznie (takie jak soja czy kukurydza) mogą nasilać stany zapalne w organizmie.
- roślin z rodziny psiankowatych (pomidor, papryka, ziemniak)
- roślin strączkowych
- kawy oraz herbaty
- alkoholu
- pestek
- mleka i nabiału
- zbóż glutenowych: pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta
- pseudozbóż: komosy ryżowej, ryżu dzikiego oraz amarantusa
- ryżu i kukurydzy
- olejów roślinnych (rzepakowy, słonecznikowy itd.)
- orzechów (zawierają mikrotoksyny oraz grzyby i pleśnie, które są bardzo alergenne)
- cukru, słodziki
- konserwanty.
Co powinno się jeść przy chorobie Hashimoto?
Przy Hashimoto głównym pokarmem powinno być mięso z naturalnie wypasanych zwierząt, warzywa oraz tłuszcze nie zawierające dużych ilości kwasów omega-6. Kwasy tłuszczowe omega-6 działają pro-zapalnie w momencie znacznej dominacji nad ilością omega-3. Dlatego stosunek omega-6 do omega-3 w posiłkach powinien wynosić 4:1.
Bardzo dobrym substytutem normalnych mąk w chorobie Hashimoto jest mąka kokosowa. Należy jednak pamiętać, że niektórzy mają alergię na kokos. W takim przypadku wszelkie produkty kokosowe, poza oczyszczonym olejem kokosowym, należy wyeliminować z diety.
Przy wszelkich chorobach autoimmunologicznych należy wyeliminować z diety całe przetworzone i sztuczne jedzenie. Wszystkie produkty modyfikowane genetycznie (takie jak soja czy kukurydza)
- organiczne mięso, podroby
- sporadycznie ryby
- warzywa z wyjątkiem psiankowatych
- tłuszcze takie jak: olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej lniany, awokado
- owoce, pod warunkiem, że nie występuje insulinooporność
Kilka rad
Zapewne po przeczytaniu tego wszystkiego jesteś przerażony. Wydaje Ci się, że nic nie możesz jeść, bo wszystko co zjesz, może Ci zaszkodzić. Uwierz mi, że nie jest tak źle, jak mogłoby się wydawać.
Zacznij stopniowo wprowadzać zmiany do swojego życia i obserwuj jak się czujesz.
Warto zastanowić się na kupowaniem naturalnych kosmetyków, ponieważ odzew ze strony układu autoimmunologicznego powoduje nie tylko to, co dostaje się do naszego ciała w trakcie posiłku, ale również to co trafia przez skórę. Tak więc im mniej chemii używasz, tym lepiej dla twojego organizmu.
W Internecie znajduje się mnóstwo stron zawierających łatwe przepisy na przygotowanie naturalnych kosmetyków. Na przykład bardzo fajnym substytutem sztucznych balsamów do ciała i odżywek do włosów, jest olej kokosowy.
Gdy robisz zakupy w drogerii, wybierz naturalne żele pod prysznic, szampony do włosów czy np. pastę do zębów bez fluoru (fluor negatywnie wpływa na tarczycę).
Wszystkim osobom, borykającym się z chorobami autoimmunologicznymi szczerze polecam przeprowadzenie testów na nietolerancje i alergie pokarmowe. Mogą one wiele wyjaśnić i w rezultacie przyczynić się do znacznie lepszego samopoczucia, a nawet remisji choroby.
Pamiętaj – mimo, że Hashimoto, to choroba całego ciała, da się trzymać ją w ryzach i nie musi ona negatywnie wpływać na długość i jakość Twojego życia!
Jeżeli po przeczytaniu mojego artykułu nadal czujesz się zagubiony, masz jakieś pytania lub po prostu wydaje Ci się, że ten temat Cię przerasta – zapraszam do działu kontakt.
SUPEROFERTA
Zamów dietę
Skorzystaj z mojej nowej oferty planów treningowych i dietetycznych przy współpracy online i zaoszczędź