Ładunek glikemicznym (ŁG)

Ładunek glikemicznym (ŁG) – to wartość liczbowa uwzględniająca zarówno opisany indeks glikemiczny jak i ilość spożytych węglowodanów znajdujących się w danym produkcie. Im posiłek ma wyższy ładunek glikemiczny tym większy wzrost stężenia glukozy we krwi nastąpi po jego spożyciu. Wskaźnik ten jest o wiele bardziej przydatny, niż standardowy indeks glikemiczny, co wytłumaczę na prostym przykładzie.

 

Wzór na ładunek glikemiczny:

 

ŁG = W * IG / 100

 

Gdzie:

 

ŁG – ładunek glikemiczny

W – ilość węglowodanów danego produktu w spożywanej porcji

IG – indeks glikemiczny

 

Wykres wartość IG (na górze) i ŁG (na dole). Kolorem zielonym zaznaczono niski poziom, żółtym średni a czerwonym wysoki.

Produkt o wyższym indeksie glikemicznym może spowodować niższy wyrzut insuliny, ze względu na procentową zawartość węglowodanów w tym produkcie. Na przykład 100g arbuza ma IG=75, a tylko 8,4g węglowodanów, wartość ŁG wynosi 6,3. Z kolei 100g makaronu ryżowego ma IG=40 i aż 22g węglowodanów, dlatego ŁG wynosi 8,8. To oznacza, że większy wzrost stężenia glukozy we krwi nastąpi po spożyciu makaronu, mimo że ma on niższy IG niż arbuz.

Poniżej tabela przedstawiająca wartości indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego poszczególnych produktów.

Niski IG < 55Średni IG 56 - 69Wysoki IG > 70
Niski ŁG < 10 Soki Warzywne
Pieczywo jęczmienne
Pieczywo gryczane
Pieczywo żytnie Organizowane
Płatki zbożowe naturalne
Jabłka
Mleko i jego przetwory
Bannany niedojarzałe
Winogron
Kiwi
Pomarańcze
Brzoskwinie
Gruszki
Śliwki
Truskawki
Warzywa strączkowe
Orzechy
Marchew
Lody
Morele
Mango
Ananasy
Kukurydza
Pieczywo razowe Popcorn Arbuz
Średni ŁG 11 - 19 Soki owocowe Kasza jęczmienna Kasza gryczana Ziemniaki Banany dojrzałe Płatki Cheerios
Wysoki ŁG > 20 Makaron Biały ryż Batony czekoladowe Napoje gazowane
Płatki kukurydziane
Pieczone ziemniaki
Białe pieczywo
Frytki

Zdobądź się na pierwszy krok. Później będzie tylko łatwiej!

zaczynamy