Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

Od momentu zdiagnozowania cukrzycy typu 2, najprawdopodobniej będziesz musiał zmierzyć się z niekończącą się listą nowych wyzwań takich jak dodatkowe wizyty lekarskie, przyjmowanie lekarstw o konkretnych porach dnia, rzucenia palenia, zwiększenie aktywności fizycznej.

Jednak bezsprzecznie najważniejszym czynnikiem, który wpłynie pozytywnie na zdrowie oraz samopoczucie jest zdrowa i zbilansowana dieta. Nic dziwnego, że wszystkie powyższe składowe mogą wydawać się tak zniechęcające i przytłaczające.

Jednym z twoich pierwszych pytań będzie prawdopodobnie "co w takim razie mogę jeść?". Jednak przy ogromnie informacji w obecnych czasach, które są dostępne na wyciągnięcie ręki, nadal można zrezygnować z podjęcia jakiegokolwiek racjonalnego działania nie mając pewności co do konkretnych odpowiedzi.

Niestety istnieje wiele mitów na temat cukrzycy i żywności, które sprawią, że jeszcze łatwiej będzie się w tym gąszczu teorii pogubić. Jeśli właśnie zostałeś zdiagnozowany i nie jesteś pewien co możesz i czego nie możesz jeść, po przeczytaniu niniejszego artykułu sytuacja stanie się dla Ciebie klarowna.

Cukrzyca typu 2 - co można jeść ?

Krótko mówiąc – wszystko to co zdrowa osoba. Może to zaskakiwać, ale każdy rodzaj jedzenia pożywienia jest odpowiedni dla osób z cukrzycą typu 2. W przeszłości, po zdiagnozowaniu choroby, ludzie otrzymywali długą listę produktów, których absolutnie nie mogą spożywać. Często też dawano wytyczne aby całkowicie usuwali cukier ze swojej diety.

Obecnie przyjmuje się, że należy po prostu stosować zdrową, zbilansowaną dietę. Spróbuj dokonać zmian w wyborze żywności, które są realistyczne i możliwe do osiągnięcia w dłuższej perspektywie. Sytuacja będzie oczywiście inna dla każdej osoby z rozpoznaną cukrzycą typu 2 w zależności od aktualnej kompozycji ciała i celów do osiągnięcia.

Wiele osób z cukrzycą typu 2 wprowadza zmiany w swojej diecie, aby osiągnąć:

  • dobrą kontrola poziomu glukozy we krwi
  • zdrowy poziom tłuszczu we krwi
  • poprawne ciśnienie krwi
  • odpowiednią wagę.

Istnieje wiele dowodów naukowych na to, że dietoterapia ma wpływ na wszystkie te zjawiska, dlatego tak istotne jest aby po zdiagnozowania choroby skontaktować się z dietetykiem w celu uzyskania szczegółowych wytycznych oraz planu żywieniowego dostosowanego do Twoich potrzeb.

Czego nie jeść przy cukrzycy typu 2 ?

Konieczne jest unikanie słodkich napojów gazowanych oraz soków owocowych. Mogą podwyższyć poziom glukozy we krwi bardzo szybko. Wahania glukozy we krwi sprzyjają zwiększeniu masy ciała w dłuższej perspektywie. Zamiast tego zdecydowanie lepiej jest wybrać wodę lub dietetyczne napoje bez cukru. Kawa i herbata są dozwolone. Warto jednak pamiętać aby nie stosować cukru ani mleka do smaku.

Unikaj żywności oznaczonej jako "diabetyk" lub "odpowiedniej dla diabetyków". Te pokarmy zawierają podobne ilości kalorii i tłuszczu i mogą negatywnie wpływać na poziom glukozy we krwi. Są one zazwyczaj droższe, a dodatkowo mogą mieć efekt przeczyszczający. Najlepiej skupić się na zwykłych, zdrowych produktach.

Przekąski przy cukrzycy

Zazwyczaj nie ma potrzeby spożywania przekąsek między posiłkami, jeśli nie przyjmujesz żadnych leków na cukrzycę typu 2. Jeśli leczysz cukrzycę za pomocą danych leków, które stwarzają ryzyko wystąpienia hipoglikemii (niski poziom glukozy we krwi), możesz potrzebować przekąski bogatej w węglowodany w celu podniesienia glikemii.

Regularne przekąski między posiłkami mogą utrudniać utrzymanie prawidłowej masy ciała, co może mieć wpływ na długoterminowe leczenie cukrzycy. Najzdrowsze wybory przekąsek to z pewnością owoce, ciastka ryżowe lub jogurt beztłuszczowy. Kluczem jest wcześniejsze planowanie i obserwowanie swoich porcji.

Jakie są zalecenia w cukrzycy typu 2 ?

Zdrowa, zbilansowana dieta – oznacza  jedzenie regularnych posiłków składających się z produktów będących źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczy i węglowodanów złożonych.

Zdrowa i zbilansowana dieta pomoże kontrolować poziom glukozy, tłuszczów we krwi oraz ciśnienie, a także pomaga utrzymać prawidłową wagę. Takie podejście zdecydowanie zmniejszy ryzyko powikłań cukrzycy, w tym chorób serca i udaru.

Ilość spożywanych węglowodanów ma największy wpływ na poziom glukozy we krwi po jedzeniu. Dlatego zmniejszanie porcji może pomóc w zarządzaniu poziomem glukozy.

Ważne jest również wybieranie lepszych źródeł węglowodanów, w tym pełnoziarnistych, roślin strączkowych, owoców i warzyw oraz niektórych produktów mlecznych.

Poza odpowiednią i spersonalizowaną dietą należy wprowadzić aktywność fizyczną. Badania dowodzą, że regularny trening oporowy ma bardzo pozytywny wpływ na zachowanie homeostazy gospodarki glukozowo-insulinowej.

Podsumowanie

Dokonywanie stopniowych i realistycznych zmian w dłuższym okresie czasu to najlepsza droga prowadząca do sukcesu. Upewnij się, że posiadasz wszystkie narzędzia, które są potrzebne, aby pomóc Ci w osiągnięciu tych zmian - wiedzę, aby mieć pewność, że posiadasz odpowiednie informacje, stała opieka dietetyka, oraz wsparcie rodziny i przyjaciół.

Chociaż na początku walka z chorobą może wydawać się przytłaczająca, stanie się o wiele łatwiejsza po wyrobieniu pewnych zdrowych nawyków oraz wprowadzeniu aktywności fizycznej.