Czego nie jeść przy hipoglikemii reaktywnej
Jeżeli cierpisz na hipoglikemię reaktywną, to na pewno udało Ci się zaobserwować, że są produkty po których spożyciu spadki cukru bardzo często się powtarzają.
Pierwszym krokiem w pozbyciu się problemów z gospodarką cukrową jest wyeliminowanie produktów z Twojej codziennej diety, po których dochodzi do niedocukrzenia.
Jakich produktów nie spożywać przy hipoglikemii
Priorytetowo w odstawkę musi pójść żywność wysoko przetworzona oraz zawierająca dużą ilość cukrów prostych. Poniżej znajdziesz listę produktów, które mogą doprowadzić do epizodu hipoglikemii:
- cukier,
- syrop glukozowo-fruktozowy,
- duża ilości fruktozy,
- przetworzone zboża,
- kukurydza,
- fast foody,
- pozostałe produktów o wysokim indeksie glikemicznym i ładunku glikemicznym.
Dodatkowo, żeby poprawić wrażliwość insulinową i zmniejszyć stany zapalne powinno się wykluczyć spożywanie wszelkich produktów zawierających składniki antyżywieniowe oraz nasilające stany zapalne, takich jak np.:
- tłuszcze trans,
- nadmiar lektyn,
- kwas fitynowy,
- kwas szczawiowy,
- tioglikozydy.
Warto również ograniczyć lub wyeliminować z diety produkty insulinogenne, obciążające nadnercza oraz toksyczne - np.:
- nabiał,
- kawa,
- napoje energetyczne,
- alkohol,
- chemiczne dodatki do żywności.
Podsumowanie
Podsumowując, jeżeli cierpisz na hipoglikemię reaktywną to w pierwszej kolejności powinieneś zadbać pozbycie się z diety rzeczy, które drastycznie podniosą poziom cukru we krwi.
W drugiej kolejności pozbądź się produktów, które będą nasilały stany zapalne i negatywnie wpływały na funkcjonowanie organizmu.