Ładunek glikemicznym (ŁG) – to wartość liczbowa uwzględniająca zarówno opisany indeks glikemiczny jak i ilość spożytych węglowodanów znajdujących się w danym produkcie. Im posiłek ma wyższy ładunek glikemiczny tym większy wzrost stężenia glukozy we krwi nastąpi po jego spożyciu. Wskaźnik ten jest o wiele bardziej przydatny, niż standardowy indeks glikemiczny, co wytłumaczę na prostym przykładzie.
Wzór na ładunek glikemiczny:
ŁG = W * IG / 100
Gdzie:
ŁG – ładunek glikemiczny
W – ilość węglowodanów danego produktu w spożywanej porcji
IG – indeks glikemiczny
Wykres wartość IG (na górze) i ŁG (na dole). Kolorem zielonym zaznaczono niski poziom, żółtym średni a czerwonym wysoki.
Produkt o wyższym indeksie glikemicznym może spowodować niższy wyrzut insuliny, ze względu na procentową zawartość węglowodanów w tym produkcie. Na przykład 100g arbuza ma IG=75, a tylko 8,4g węglowodanów, wartość ŁG wynosi 6,3. Z kolei 100g makaronu ryżowego ma IG=40 i aż 22g węglowodanów, dlatego ŁG wynosi 8,8. To oznacza, że większy wzrost stężenia glukozy we krwi nastąpi po spożyciu makaronu, mimo że ma on niższy IG niż arbuz.
Poniżej tabela przedstawiająca wartości indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego poszczególnych produktów.