Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

Wegetarianizmem nazywamy świadome wyłączenie z naszego jadłospisu wszelakiego rodzaju mięsa oraz produktów odzwierzęcych uzyskanych przy uboju zwierząt takich jak smalec czy żelatyna. Następuje to z różnych powodów – etycznych, zdrowotnych, ekonomicznych czy ekologicznych.

Wegetarianizm w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. Powstaje dużo restauracji serwujących wyłącznie dania jarskie, a w dyskontach możemy znaleźć całe działy z wegetariańskimi odpowiednikami kotletów, hamburgerów czy nawet smalcu.

Czy wegetarianizm jest zdrowy i czy jedząc jedynie białko roślinne i nabiał jesteśmy w stanie uchronić się przed niedoborami?

Główne założenia

Białko pozyskiwane z produktów mięsnych bez problemu możemy zastąpić białkiem roślinnym. Różnica między jednym, a drugim jest taka, że białko pochodzenia odzwierzęcego dostarcza do organizmu tłuszczy nasyconych, natomiast białko roślinne ma dużą zawartość błonnika, witamin i minerałów.

Określane jest także jako „gorzej przyswajalne” z powodu mniejszej ilości aminokwasów, ale jeżeli w naszej diecie spożywamy nabiał czy jajka to jesteśmy w stanie dostarczyć wszystkie z 20 aminokwasów.

Do produktów wysokobiałkowych w diecie wegetariańskiej należą:

  • jajka,
  • nabiał,
  • warzywa strączkowe,
  • zboża,
  • konopie,
  • orzechy i nasiona,
  • płatki drożdżowe.

Produkty spożywcze

Najwięcej białka w 100 g znajdziemy w:

  • płatkach drożdżowych - aż 28 g,
  • soczewicy czerwonej - 25,5 g,
  • ciecierzycy 20 g,
  • migdałach 20 g,
  • twarogu tłustym 18,8 g,
  • orzechach włoskich 15 g,
  • kaszy gryczanej 12,6 g,
  • jajku kurzym 12,5 g,
  • kaszy jaglanej 10,5 g.

Częstym argumentem przemawiającym za niestosowaniem diety wegetariańskiej jest możliwość nabawienia się anemii.

Prawda jest taka, że przy każdej diecie, która nie będzie odpowiednio zbilansowana jest możliwość występowania niedoborów pokarmowych.

Produktami bogatymi w żelazo są:

  • pestki dyni,
  • soja,
  • fasola,
  • soczewica czerwona,
  • ciecierzyca,
  • orzechy,
  • żytnie pieczywo razowe,
  • natka pietruszki,
  • suszone morele,
  • jarmuż,
  • szpinak.

Jak łatwo zauważyć są to właściwie te same produkty, które wymienione zostały jako produkty wysokobiałkowe, tak więc nie trudno zadbać o dostarczenie ich w każdym posiłku.

Zalety

Dieta wegetariańska pozytywnie wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu w surowicy krwi, spadek ciśnienia tętniczego oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo – naczyniowego, cukrzycy czy chorób nowotworowych.

Spowodowane jest to zmniejszeniem spożycia tłuszczów zwierzęcych, które są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i zwierzęcych.

Dieta wegetariańska dzięki dużej obecności warzyw i owoców jest bogata w witaminy, które mają właściwości antyoksydacyjne, a także błonnika i węglowodanów złożonych.

Wegetarianie są mniej narażeni  na spożycie pozostałości po antybiotykach i lekach weterynaryjnych oraz na zakażenia pasożytnicze, bądź choroby odzwierzęce.

Podsumowanie

Na diecie wegetariańskiej (jak i na każdej innej diecie, która nie jest odpowiednio zbilansowana) mogą wystąpić niedobory witamin czy minerałów.

Aby ustrzec się przed tego typu sytuacjami, należy pamiętać aby posiłki były odpowiednio zbilansowane.

Na szczęście, w dzisiejszych czasach otrzymanie produktów wegetariańskich nie jest to trudne i tak naprawdę w każdym sklepie możemy dostać różnego rodzaju pełnowartościowe produkty będące zamiennikami produktów odzwierzęcych.

Dieta wegetariańska może być stosowana, przez każdą zdrową osobę.