Czym jest hipoglikemia
Zdarzają Ci się uderzenia gorąca, nocne poty, kołatania serca, niepokój lub spadki energii po spożytych posiłkach, a nawet omdlenia?
Jeżeli na któreś z powyższych pytań Twoja odpowiedź brzmiała „tak”, to bardzo możliwe, że jesteś jedną z osób mających problemy z gospodarką węglowodanową i istnieje u Ciebie ryzyko wystąpienia hipoglikemii.
Większość ludzi cierpiących na hipoglikemię żyje przez długi czas w nieświadomości, ponieważ zanim dojdzie do odczuwalnych objawów hipoglikemii, organizm potrafi tygodniami, a czasem miesiącami maskować jej występowanie. Niestety wiąże się to z tym, że gdy już zaczniemy odczuwać nieprzyjemne skutki choroby to udaje jej się wyrządzić już wiele szkód. Szacuje się, że rocznie w Polsce występuje około 217,7 – 236,1 tysięcy epizodów ciężkiego niedocukrzenia.
W trakcie mojej wieloletniej praktyki coraz częściej zgłaszają się do mnie osoby zmagające się z hipoglikemią. Najczęściej są to przypadki hipoglikemii reaktywnej, czyli takiej, w której spadek poziomu cukru we krwi pojawia się kilka godzin po spożyciu posiłku. Ze względu na fakt, że jej symptomy nie są jednoznaczne, a diagnostyka w naszym kraju pozostawia wiele do życzenia, to prawidłowe rozpoznanie choroby ciągnie się miesiącami.
Co to jest hipoglikemia
Hipoglikemia (inaczej niedocukrzenie) jest to zaburzenie metaboliczne, które charakteryzuje się obniżeniem poziomu glukozy we krwi (poniżej 70 mg/dl). Towarzyszy ona najczęściej osobom chorym na cukrzycę, które przyjmują doustne leki przeciwcukrzycowe lub insulinę. U cukrzyków, ze względu na towarzyszącą chorobę przewlekłą objawy hipoglikemii mogą się pojawić dopiero przy niższych (< 70 mg/dl) stężeniach glukozy. Dlatego u tych osób hipoglikemię rozpoznaje się niezależnie od występowania objawów klinicznych.
Coraz częściej diagnozy hipoglikemii mogą doświadczyć młode, aktywnie fizycznie osoby, które nie chorują na cukrzycę. Wtedy nazywa się tą przypadłość hipoglikemią reaktywną.
Hipoglikemia reaktywna również charakteryzuje się obniżeniem poziomu glukozy we krwi < 70 mg/dl, jednak aby ją rozpoznać muszą pojawić się objawy niedocukrzenia oraz musi dotyczyć osób nie chorujących na cukrzycę.
Powyższa przypadłość to czerwona lampka, która ostrzega, że stąpamy po cienkiej granicy stanu przedcukrzycowego. Jest to ostrzeżenie, które mówi nam, że pora coś zmienić w naszym żywieniu i trybie życia, które doprowadziły do tych zaburzeń.
Czynniki mające wpływ na rozwój hipoglikemii to m.in.:
- chroniczny stres,
- duże tempo życia,
- dieta bogata w cukry proste i nadmierną ilość węglowodanów,
- zbyt intensywna aktywność fizyczna,
- problemy ze snem (za mała długość i jakość snu),
- praca zmianowa (a w szczególności praca w nocy),
- używki,
- zaburzony rytm dobowy (kładzenie się spać i wstawanie o różnych porach),
- długość trwania choroby przed jej rozpoznaniem,
- nieodpowiednio dobrane dawki doustnych leków przeciwcukrzycowych lub insuliny.
Hipoglikemia nie jest jednostką chorobową według klasyfikacji ICD-10, ponieważ do tej pory nie poznano w pełni jej etiologii. Jest to zaburzenie metaboliczne (podobnie jak insulinooporność) charakteryzujące się zespołem objawów, będących następstwem sytuacji, w której organizm nie radzi sobie z utrzymaniem odpowiedniego poziomu cukru we krwi.
Mimo, że nie jest to choroba, to zdecydowanie do rozwoju dodatkowych chorób może prowadzić. Hipoglikemia kojarzona jest głównie z zaburzoną gospodarką glukozowo - insulinową, jednak szczególne piętno odciska na układzie nerwowym, powoli go wyniszczając. Dlatego jeśli nie zostanie podjęta odpowiednia interwencja, może pojawić się wiele niekorzystnych zmian związanych z pracą mózgu, samopoczuciem i funkcjonowaniem całego organizmu.
Obniżenie stężenia glukozy jest charakterystyczne dla wielu chorób i stanów patologicznych. Może pojawiać się przejściowo (jednorazowo), utrzymywać się dłużej lub powracać w postaci epizodów, czasem ciężkich do wyłapania (jeżeli nie poparte jest to występowaniem objawów).
Aby jak najwcześniej wykryć hipoglikemię, trzeba jak możliwie szybko wychwycić i rozpoznać jej objawy (przeczytasz o nich nieco niżej). Po zdiagnozowaniu hipoglikemii i potwierdzeniu jej badaniami laboratoryjnymi, należy w trybie pilnym przystąpić do leczenia. Trzeba pamiętać również o tym, aby odnaleźć i pozbyć się przyczyny, która do takiego stanu doprowadziła.
U niektórych osób odczuwalna hipoglikemia występuje już przy stężeniu glukozy we krwi wynoszącym 70 mg/dl, jednak te wartości są indywidualne. U niektórych dopiero wartość < 45 mg/dl może wywoływać objawy.
Te znaczne różnice doskonale odzwierciedlają fakt, jak skomplikowanym stanem jest hipoglikemia i z jak odmiennym jej profilem możemy mieć do czynienia. Dlatego tak ważne jest indywidualne podejście do jej leczenia.
Kiedy w naszym organizmie wszystkie mechanizmy wpływające na prawidłowo działającą gospodarkę węglowodanową działają bez zarzutu - wtedy spadek glukozy, który następuje po posiłku jest przez nasz organizm szybko wyrównywany do prawidłowego poziomu. Właśnie dlatego, hipoglikemia może być maskowana w początkowych etapach choroby, a jej objawy nie są jeszcze tak zaawansowane, aby obniżać jakość życia.
Utrzymywanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi dzieje się za sprawą hormonów wydzielanych przez trzustkę, które działają antagonistycznie. Kiedy organizm notuje spadki glukozy we krwi wtedy hamowane jest wydzielanie insuliny obniżającej poziom cukru i następuje wydzielanie glukagonu, który to stężenie podnosi. Jeżeli poziom glukagonu z różnych przyczyn jest niewystarczający, wtedy zwiększa się również wydzielanie “hormonów stresu”: kortyzolu i katecholamin (adrenaliny i noradrenaliny), które odpowiadają za reakcje "walki lub ucieczki" (ang. fight or flight response) i również zwiększają stężenie cukru we krwi, aby zapewnić nam energię do działania.
Harmonijne działanie tych mechanizmów nie będzie jednak działać prawidłowo w nieskończoność. Jeżeli incydenty hipoglikemii będą się często powtarzać to ciągłe obciążanie układu nerwowego spowodowane wyrzutami "hormonów stresu" będzie prowadzić z czasem do jego przemęczenia, a to z kolei uniemożliwia skuteczne wyrównywanie spadków glukozy we krwi, co pogłębi jeszcze problem hipoglikemii.
Gdy układ nerwowy jest już wyczerpany, hipoglikemia zaczyna być coraz bardziej odczuwalna i w zawrotnym tempie nabiera na sile. Wówczas pojawić się mogą zasłabnięcia i omdlenia, znaczący spadek siły i wydolności, obniżenie funkcji kognitywnych oraz mgła mózgowa, depresja i stany lękowe.
Choroba ta potrafi całkowicie wyłączyć człowieka z normalnego funkcjonowania, uniemożliwiając wykonywanie jakiejkolwiek pracy oraz podstawowych czynności takich jak pójście na zakupy czy wejście po schodach.
DIETETYK KLINICZNY
Pozbądź się hipoglikemii. Odzyskaj zdrowie oraz spokój.
Nie pozwól by hipoglikemia w dalszym ciągu obniżała jakość Twojego życia. Przez ostatnie 12 lat pomogłem pozbyć się hipoglikemii setkom osób i chętnie pomogę również Tobie.
Rodzaje hipoglikemii
Najniższe stężenie glukozy we krwi włośniczkowej i żylnej u osób zdrowych zostało ustalone arbitralnie na 2,2 mmol/l (40 mg/dL).
Badania systematyczne wykazały, że u zdrowych osób w starszym wieku (>65-lat) najniższe stężenie glukozy we krwi włośniczkowej wynosi 2,8 mmol/l (50 mg/dL). Najniższa glikemia w badaniu przypadkowym wynosiła 2,5 mmol/l (45 mg/dL).
Wymienia się następujące rodzaje hipoglikemii:
- hipoglikemia reaktywna (poposiłkowa),
- hipoglikemia samoistna (na czczo),
- hipoglikemia mieszana (reaktywna i samoistna),
- hipoglikemia egzogenna (wywołana celowo lub przypadkowo przez pacjenta np. poprzez źle dobraną dawkę leków na cukrzycę).
Objawy hipoglikemii
Niezależnie od rodzaju hipoglikemii objawy w większości przypadków są bardzo podobne. Niektóre z nich są mało specyficzne i często mylone np. z nerwicą lękową.
Poniżej znajdziesz te najczęstsze, a jeśli chcesz dowiedzieć się o nich więcej zajrzyj do artykułu poświęconego objawom hipoglikemii.
Najczęstsze objawy hipoglikemii:
- senność,
- osłabienie i złe samopoczucie,
- kołatanie serca,
- bóle i zawroty głowy,
- drżenie rąk,
- nadmierna potliwość,
- nerwowość,
- zaburzenia koncentracji i pamięci.
U kogo występuje hipoglikemia
Hipoglikemia reaktywna dotyka najczęściej osoby w przedziale wiekowym między 20, a 40 rokiem życia, którym towarzyszy przewlekły stress i/lub zaburzenia natury emocjonalnej. W większości kobiety, ale nie jest to reguła.
Ta przypadłość może pojawić się nie tylko u osób z nadwagą, ale również u osób z prawidłową masą ciała, których BMI mieści się w zakresie 18,5 - 24,9, bez zdiagnozowanej insulinooporności.
Inne rodzaje hipoglikemii (samoistna, egzogenna) mogą ujawniać się w przypadku różnych chorób np. cukrzycy lub w sytuacji nieodpowiedniej dawki leków przeciwcukrzycowych, bardzo dużego wysiłku fizycznego, głodzenia lub spożycia dużej ilości alkoholu.
Sprawdź czy możesz mieć hipoglikemię reaktywną
Poniżej znajdziesz kwestionariusz zawierający pytania, które opisują najważniejsze objawy występujące w przypadku hipoglikemii. Jest to jedynie przesiewowy kwestionariusz, który może jedynie sugerować, że warto pogłębić diagnostykę i poszukać przyczyny poszczególnych problemów.
Jeżeli na większość z poniższych pytań Twoja odpowiedź brzmiała „tak” i nie chorujesz na cukrzycę, to bardzo możliwe, że jesteś jedną z osób mających problemy z gospodarką węglowodanową i istnieje u Ciebie ryzyko wystąpienia hipoglikemii reaktywnej poposiłkowej.
Hipoglikemia reaktywna - krótki kwestionariusz:
- Czy występuje u Ciebie senność praktycznie po każdym posiłku?
- Czy po godzinie lub kilka godzin po posiłku odczuwasz znaczny spadek mocy, zmęczenie i masz potrzebę ucięcia sobie drzemki?
- Czy kilkadziesiąt minut do kilku godzin po po posiłku odczuwasz rozdrażnienie, kołatanie serca, wzmożoną potliwość, nerwowość?
- Chorujesz na cukrzycę?
- Zdarzyła Ci się kiedykolwiek mgła mózgowa, ogólne rozbicie, utrata przytomności, zaburzenia widzenia z nie do końca wyjaśnionych przyczyn?
Hipoglikemia - podsumowanie
Hipoglikemia to bardzo podstępna i nieprzewidywalna przypadłość. Zaniedbana i nieodpowiednio prowadzona może zdecydowanie wpłynąć na obniżenie jakości życia.
Przyczyn prowadzących do wystąpienia problemów z gospodarką węglowodanową jest wiele. W większości przypadków głównymi winowajcami są przewlekły stres, zła dieta oraz kiepska jakość snu.
Gdy już znajdziesz czynniki wywołujące problemy z poziomem cukru we krwi – musisz je jak najszybciej wyeliminować, a następnie wprowadzić odpowiednie strategie, które pozwolą Ci wrócić do zdrowia.
Pamiętaj, że im dłużej dochodzi do spadków cukru we krwi, tym konsekwencje hipoglikemii są większe, a czas potrzebny na wyjście z choroby znacznie się wydłuża.
DIETETYK OD ZADAŃ SPECJALNYCH
Hipoglikemia to nie wyrok!
Nazywam się Dawid Woźniakowski i jestem dietetykiem, mówcą oraz specjalistą z dziedzin wellness, wellbeing i biohacking. Od ponad 15 lat pomagam ludziom takim jak Ty popawić stan zdrowia, wygląd sylwetki oraz samopoczucie, tak aby mogli czerpać więcej ze swojego życia.
Moją specjalizacją jest dietetyka kliniczna i związana z nią dietoterapia problemów metabolicznych, zaburzeń hormonalnych oraz chorób autoimmunologicznych. Doskonale wiem przez co przechodzisz ponieważ:
mam dwie nieuleczalne choroby metaboliczne,
sam zmagałem się z hipoglikemią reaktywną i ostrymi epizodami niedocukrzenia,
jestem po kilkunastu operacjach chirurgicznych,
od 12 roku życia mam poważne zaburzenia hormonalne,
zawsze miałem ogromne problemy z sylwetką.
Latami tułałem się po lekarzach szukając trafnej diagnozy w nadziei na odnalezienie sposobu na poprawę jakości swojego życia. Niestety poszukiwania te okazały się całkowicie bezowocne i postanowiłem wziąć sprawę we własne ręce.
Gdy 15 lat temu udało mi się okiełznać swoje problemy zdrowotne, zrzucić nadprogramowe 30kg i wyjść z wieloletniej depresji związanej z chorobą i niską samooceną wiedziałem, że chcę pomagać innym ludziom w pozbyciu się ograniczeń stojących na ich drodze ku szczęśliwemu życiu.
Od tamtego czasu ukończyłem ponad 50 certyfikacji, przeszkoliłem kilka tysięcy osób (w tym kilkuset dietetyków), prowadziłem wykłady w takich miejscach jak Politechnika Wrocławska, Stadion Narodowy czy Międzynarodowe Targi Poznańskie i - co najważniejsze - miałem przyjemność uczestniczyć w poprawie stanu zdrowia i jakość życia setek osób, które mi zaufały.