Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

Test kanapkowy jest badaniem wykonywanym w celu sprawdzenia wrażliwości insulinowej oraz zdiagnozowaniu zaburzeń metabolicznych takich jak insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna czy cukrzyca.

Polega on na wykonaniu krzywej cukrowej z tą różnicą, że zamiast wypijać 75 g glukozy, spożywa się określony posiłek (np. ryż z truskawkami z dodatkiem miodu, różnego rodzaju kanapki, ryż z kurczakiem i warzywami itd.). 

Test kanapkowy – wady i zalety

Niewątpliwą zaletą tzw. testu kanapkowego względem standardowej krzywej glukozowo-insulinowej jest wyeliminowanie ogromnej dawki cukru prostego, którą wypijamy “na raz”. Dostarczenie tak dużej dawki glukozy jest bardzo dużym obciążeniem organizmu (np. trzustki).

Kolejnym plusem jest to, że tego typu krzywą można powtarzać znacznie częściej niż w przypadku pitnej glukozy, co z kolei daje dietetykowi lepszą możliwość monitorowania wrażliwości insulinowej. Niestety kij ma zawsze dwa końce i tak jest też w tym przypadku.

Test kanapkowy ma jedną zasadniczą wadę i jest nią trudność dokładnej interpretacji wyników.

Bierze się to z tego, że test kanapkowy nie jest w żaden sposób standaryzowany. Bardzo ciężko jest określić realny ładunek i indeks glikemiczny posiłku, który ktoś przygotował do testu.

Dla przykładu – rozgotowany ryż będzie miał dużo wyższy IG niż ryż niedogotowany, dorzucenie błonnika, tłuszczy lub białek do posiłku obniży sumaryczny IG posiłku.

Kolejną kwestią jest forma spożywanego posiłku, aktywność enzymów trawiennych, odpowiednie rozdrobienie (pogryzienie) pokarmu itd. itd. – w rezultacie, ciężko jest jednoznacznie określić jaki wyrzut insuliny powinien nastąpić po spożyciu konkretnego posiłku u danej osoby.

Oczywiście, wynik zawsze można podciągnąć pod zdroworozsądkowe normy – jednak jest to zawsze jakieś uogólnienie.

Kiedy warto zrobić test kanapkowy

Moim zdaniem test kanapkowy powinno się stosować w przypadku osób, które źle znoszą tradycyjne obciążenie glukozą (np. w przypadku hipoglikemii reaktywnej) oraz w przypadku podopiecznych u których chcemy regularnie sprawdzać zmianę wrażliwości insulinowej.

W takim przypadku bardzo ważne jest, aby stosować posiłek który będzie powtarzalny przy każdym teście. Zmiana składników oraz rodzaju posiłku bardzo utrudni interpretację i porównanie wyników z różnych okresów.

Test kanapkowy zalecałbym tylko w przypadku, gdy prowadzi Cię ktoś na tyle ogarnięty by dobrze go przeprowadzić i precyzyjnie zinterpretować.