Ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny (ŁG) – to wartość liczbowa uwzględniająca zarówno opisany indeks glikemiczny jak i ilość spożytych węglowodanów znajdujących się w danym produkcie.
Im posiłek ma wyższy ładunek glikemiczny tym większy wzrost stężenia glukozy we krwi nastąpi po jego spożyciu. Wskaźnik ten jest o wiele bardziej przydatny, niż standardowy indeks glikemiczny, co wytłumaczę na prostym przykładzie.
Jak obliczyć ładunek glikemiczny
Wzór na obliczenie ładunku glikemicznego:
ŁG = W * IG / 100
Gdzie:
ŁG– ładunek glikemiczny
W – ilość węglowodanów danego produktu w spożywanej porcji
IG – indeks glikemiczny
Produkt o wyższym indeksie glikemicznym może spowodować niższy wyrzut insuliny, ze względu na procentową zawartość węglowodanów w tym produkcie.
Np: 100 g arbuza ma IG=75, a tylko 8,4 g węglowodanów, wartość ŁG wynosi 6,3.
Z kolei 100 g makaronu ryżowego ma IG=40 i aż 22 g węglowodanów, dlatego ŁG wynosi 8,8.
To oznacza, że większy wzrost stężenia glukozy we krwi nastąpi po spożyciu makaronu, mimo że ma on niższy IG niż arbuz.
Poniżej tabela przedstawiająca wartości indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego poszczególnych produktów.