Czym jest insulinooporność?
Insulinooporność to stan, w którym nasze komórki są mało wrażliwe na działanie insuliny co za tym idzie przenikanie glukozy do wnętrza komórek jest znacznie utrudnione i w efekcie nasze komórki są słabo odżywione.
Problemy z wrażliwością insulinową mają wpływ na różnego rodzaju kłopoty zdrowotne takie jak: łatwe tycie, retencja wody w organizmie, zmęczenie, cukrzyca typu 2, PCOS, hiperinsulinemia czy nasilenie się np. choroby Hashimoto.
Insulinooporność drastycznie obniża jakość życia, jest ona przyczyną m.in. powstawania stanów zapalnych, osłabia odporność, utrudnia walkę z nadwagą i wpływa na poziom neuroprzekaźników.
Czym jest inuslinooporność
Chcąc mówić o insulinooporności musimy zacząć od tego czym jest insulina. Insulina jest to hormon peptydowy o ogólnoustrojowym działaniu, odgrywający kluczową rolę w metabolizmie węglowodanów oraz częściowo białek i tłuszczy.
Insulina produkowana jest przez trzustkę, a dokładniej przez komórki beta w wyspach Langerhansa. Głównym bodźcem do produkcji insuliny jest wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku.
Mówiąc w dużym uproszczeniu, odpowiada ona za transport glukozy (źródła energii) do wnętrza komórek, co skutkuje obniżeniem poziomu glukozy we krwi.
W przypadku, gdy regularnie spożywamy duże ilości węglowodanów, nasza trzustka wyrzuca duże ilości insuliny. W związku z ciągłą nadwyżką insuliny nasze tkanki zaczynają się na nią uodparniać.
Zjawisko to nazywa się insulinoopornością i paradoksalnie prowadzi do jeszcze większego wytwarzania insuliny. W ten sposób tworzy się błędne koło – organizm produkuje coraz więcej insuliny, a tkanki w dalszym ciągu się na nią uodparniają. Wynikiem tego procesu jest cukrzyca typu II.
Zanim jednak pojawi się cukrzyca, najczęściej zaczynają się problemy z nadmiernym odkładaniem i zahamowaniem spalania tkanki tłuszczowej, z obniżoną odpornością organizmu oraz nadmiernym gromadzeniem wody.
Tak więc, jeżeli masz problemy z odchudzaniem i czujesz się spuchnięty –zdecydowanie zalecam zrobić badania krwi.
Przyczyny zachorowań na Hashimoto
Przyczynami zachorowań na insulinooporność są:
- nadmierna ilość tkanki tłuszczowej,
- brak aktywności fizycznej,
- choroby hormonalne,
- choroby wątroby,
- wysoki poziom kortyzolu.
- ciąża,
- zespół metaboliczny,
- alkohol, papierosy.
- nieprawidłowa dieta,
- operację w okolicy jamy brzusznej,
- zaburzenia mikroflory jelitowej,
- przewlekłe stany zapalne,
- predyspozycje genetyczne.
Wczesna diagnoza insulinooporności – droga do zdrowia
Przy insulinooporności liczy się czas. Wczesna diagnoza, szybko rozpoczęta terapia, zmiana nawyków żywieniowych i stylu życia, sprawią, że postępy choroby spowolnieją, a nawet umożliwią powrót do pełni zdrowia.
Jednak aby tak się stało diagnoza musi zostać postawiona szybko, a nasze działania w celu poprawy zdrowia powinny być wykonywane z pełnym zaangażowaniem.