Dieta przy zespole jelita drażliwego
Leczenie zespołu jelita drażliwego to nie tylko leki, suplementacja czy wsparcie naszego układu nerwowego. Niezwykle ważna jest odpowiednia dieta, a w tym przypadku idealnie sprawdza się FODMAP.
W poniższym artykule znajdziesz informacje na temat tego na czym polega dieta FODMAP, co można jeść, a czego lepiej unikać.
Czym jest FODMAP
Dieta FODMAP polega na eliminacji produktów, które zawierają fermentujące oligo, di, mono- sacharydy i poliole, tzn. produktów, które w swoim składzie zawierają: fruktozę, laktozę, fruktany, mannitol, ksylitol czy sorbitol.
Dieta FODMAP składa się z dwóch etapów:
Faza pierwsza polega na wyeliminowaniu, na okres od 6 do 8 tygodni wszystkich składników, które zawierają duże ilości FODMAP.
Drugie etap polega na stopniowym rozszerzaniu diety, o produkty, które do tej pory były wykluczone, obserwując cały czas reakcję organizmu na poszczególne składniki, a jeżeli, któryś produkt będzie nasilał objawy IBS należy go ponownie wykluczyć z naszej diety.
Produkty ubogie w FODMAP
Produktami, które w swoim składzie mają mało FODMAP są:
Owoce:
cytrusy, truskawki, kiwi, winogrona, ananas, banany zielone, banany mocno dojrzałe.
Warzywa:
seler korzeniowy, bakłażan, szpinak, dynia, marchew, pietruszka, ziemniaki, szczypiorek, rzodkiewki, papryka czerwona, ogórek, sałata, cykoria.
Produkty mleczne:
serek wiejski, ser żółty, ser feta, ser mozarella, produkty bezlaktozowe takie jak mleko, jogurty itp.
Produkty zbożowe:
chleby na zakwasie: orkiszowy, pszenny pełnoziarnisty,pieczywo bezglutenowe, wafle, mąki: gryczana, ziemniaczana, ryżowa, jaglana, kukurydziana, makaron bezglutenowy,makaron kukurydziany, makaron gryczany, ryż biały, brązowy, dziki, basmati, czerwony.
Orzechy, pestki, nasiona:
makadamia, pekan, brazylijskie, włoskie, piniowe, ziemne, masło orzechowe, mak, dynia, nasiona słonecznika, chia, sezam.
Produkty bogate w białko:
tofu, tempeh, jaja, wołowina, kurczak, jagnięcina, wieprzowina, indyk, ryby, mięczaki.
Napoje:
woda, zielona herbata, biała herbata, mięta, herbata czarna, kawa, napoje: sojowe, ryżowe, migdałowe, konopne, sok żurawinowy, sok pomidorowy, soki warzywne z warzyw nie zabronionych, mleczko kokosowe.
Substancje słodzące:
cukier, stewia w proszku, sacharyna, aspartam, syrop klonowy.
Produkty bogate w FODMAP
Produktami zawierającymi dużo FODMAP są:
Warzywa:
cebula, czosnek, szparagi, grzyby, karczochy, koper włoski brokuły, kapusta, kalafior, buraki ćwikłowe ,patisony, por, brukselka, soczewica, groszek zielony.
Owoce:
jabłka, mango, gruszki, arbuz, nektarynki, śliwki, brzoskwinie, morele, owoce suszone, owoce z puszki.
Produkty mleczne:
bita śmietana, twaróg, kwaśna śmietana, mascarpone, ricotta, mleko skondensowane, mleko krowie, owcze i kozie, jogurty, maślanka.
Produkty zbożowe:
płatki śniadaniowe pszenne, żyto, makaron pszenny, produkty pszenne, pieczywo pszenne.
Produkty bogate w białko:
ciecierzyca, soja, soczewica, fasola.
Orzechy, nasiona, pestki
nerkowce, pistacje.
Substancje słodzące:
słodziki - (sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol, syrop z agawy, syrop glukozowo-fruktozowy, miód.
Podsumowanie
Walka z zespołem jelita drażliwego nie należy ani do łatwych, ani do przyjemnych. Dlatego tak ważne jest, żeby zadbać o prawidłowe żywienie, aby wspomóc nasz organizm i nie powodować dodatkowych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.