Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

Zastanawiasz się jak sprawdzić czy masz hipoglikemię?

To pytanie może się pojawić u osób, które już od dłuższego czasu borykają się z objawami towarzyszącymi zaburzonej gospodarce węglowodanowej i poszukują konkretnych sposobów diagnostycznych.

Hipoglikemia jest stanem, który występuje przy niskim poziomie cukru we krwi.

Może ona dawać dość nieoczywiste objawy - u każdego mogą wystąpić one z różnym nasileniem przy zmiennych wartościach cukru we krwi, dlatego często może być mylona z innymi jednostkami chorobowymi.

Dlatego tak ważna jest diagnostyka. Podstawą w sprawdzaniu czy ma się hipoglikemię jest dobrze przeprowadzony wywiad, a następnie wykonanie odpowiednich badań laboratoryjnych.

W poniższym artykule dowiesz się jak zdiagnozować hipoglikemię.

Hipoglikemia - diagnostyka

Wskazaniem do diagnostyki hipoglikemii jest wynik badania glukozy we krwi, który przekroczył dopuszczalną normę ( > 99 mg/dl), objawy charakterystyczne dla zespołu metabolicznego oraz ciąża - pomiędzy 24 a 28 tygodniem.

Podstawową metodą diagnostyki hipoglikemii jest test tolerancji glukozy / OGTT (ang. Oral Glucose Tolerance Test). Polega on na pobraniu na czczo próbki glukozy z krwi, a później podaniu 75 g glukozy do wypicia i monitorowania przez kolejne 120, 150, 180  i 240 minuty.

Test tolerancji glukozy inaczej krzywa glukozowa, powinno być połączone z jednoczesnym oznaczeniem stężenia insuliny w surowicy krwi. Czyli najlepszym z możliwych wariantów jest zrobienie 4-5 punktowej (czyli rozłożonej w czasie np. po 60, 120, 150, 180 i 240 minutach) krzywej glukozowo - insulinowej.

Zbyt duży wzrost wydzielania insuliny, który obserwowany jest dopiero po jakim czasie od wystąpienia najwyższego stężenia glukozy we krwi - jest charakterystyczny dla hipoglikemii.

Test obciążenia glukozą to badanie, które służy do diagnostyki i rozpoznania nie tylko hipoglikemii, ale też cukrzycy, hiperinsulinemii oraz insulinooporności.

Więcej na temat testu obciążenia glukozą dowiesz się z artykułu: krzywa cukrowa.

Ciekawą alternatywą dla osób cierpiących na hipoglikemię reaktywną jest tzw. test kanapkowy. Jeżeli chcesz dowiedzieć się na czym on polega i dlaczego jest dobrym rozwiązaniem w przypadku poważnych problemów z gospodarką cukrową – przeczytaj artykuł: test kanapkowy.

Hipoglikemia - jak prawidłowo wykonać krzywa cukrową

Krzywa cukrowa - jak przygotować się do badania

  • najlepiej wykonywać test na czczo w 8 -14 h od ostatniego posiłku,
  • iść na badanie godzinach porannych nie później niż 2 h po przebudzeniu,
  • przynajmniej przez 3 dni nie robić ograniczeń węglowodanów w diecie (nie mniej niż 150 g węglowodanów przy zwykłej aktywności fizycznej),
  • 75 g glukozy powinno być rozpuszczone w 250 -300 ml i wypite w ciągu 5 min,
  • glukoza nie powinna być smakowa, najlepiej czysta (bez cytryny, aby nie zafałszować wyników),
  • w trakcie badania powinno się siedzieć, nie przyjmować jakiegokolwiek pożywienia, nie opuszczać laboratorium i nie palić papierosów.
  • zawsze z krzywą glukozową powinna zostać wykonana krzywa insulinowa - na czczo, minimum jedną i dwie godziny po wypiciu roztworu glukozy 
  • najlepiej mieć ze sobą wynik badania glukozy na czczo nie starsze niż 30 dni lub w laboratorium przed obciążeniem powinien zostać wykonany pomiar krwi z palca glukometrem
  • dobrze jest się wybrać z osobą towarzyszącą w razie złego samopoczucia po badaniu.

Hipoglikemia a inne problemy zdrowotne

Hipoglikemia jest powiązana z poważnymi oraz długoterminowymi konsekwencjami zdrowotnymi, w tym z powikłaniami m.in. ze strony ośrodkowego układu nerwowego (m.in. demencja, zaburzenia funkcji poznawczych, depresja) lub układu sercowo-naczyniowego (m.in. zawał mięśnia sercowego, udar mózgu, arytmia, miażdżyca).

O miażdżycy możesz przeczytać więcej w artykule: miażdżyca.

Hipoglikemia może sygnałem alarmującym, który poprzedzać wystąpienie insulinooporności czy nawet cukrzycy.

Nadmiar insuliny, występujący w przypadku hipoglikemii jest stymulatorem reakcji zapalnych, które z kolei wpływają na wzrost poziomu kortyzolu.

Dlatego hipoglikemia doprowadza do nadmiernego obciążenia układu nerwowego, powodując wiele niekorzystnych zmian związanych z funkcjonowaniem mózgu i samopoczuciem.

Hipoglikemia (inaczej niedocukrzenie) jest najczęściej występującym ostrym powikłaniem cukrzycy, hiperinsulinemii oraz insulinooporności.

U osób potencjalnie zdrowych również może wystąpić hipoglikemia, która występuje 2-5 godzin po posiłku i zwana jest hipoglikemią reaktywną (poposiłkową).

Jeśli takie epizody spadków cukru po posiłku występują często u osób bez zdiagnozowanej cukrzycy (i innych chorób), warto dokonać szerszej diagnostyki.

DIETETYK KLINICZNY

Pozbądź się hipoglikemii. Odzyskaj zdrowie oraz spokój.

Nie pozwól by hipoglikemia w dalszym ciągu obniżała jakość Twojego życia. Przez ostatnie 12 lat pomogłem pozbyć się hipoglikemii setkom osób i chętnie pomogę również Tobie.

Hipoglikemia bardzo często jest wynikiem nieprawidłowej pracy przysadki mózgowej.

Hipoglikemia prowadzi do problemów z nadnerczami. W przypadku niedocukrzenia trzustka produkuje za dużo insuliny, natomiast nadnercza wzmagają produkcję adrenaliny, aby obniżyć podwyższony poziom cukru we krwi.

Jeżeli w sytuacji niedocukrzenia nie ma dostawy cukru, nadnercza uwalniają do krwi adrenalinę i noradrenalinę. Na skutek stresu i złego sposobu odżywiania, nadnercza ulegają wyczerpaniu i nie są w stanie normalnie funkcjonować.

W takiej sytuacji dochodzi do niedoboru adrenaliny, która hamowałaby wytwarzanie znacznych ilości insuliny przez trzustkę.

Gdy stężenie adrenaliny we krwi jest zbyt wysokie, poziom glukozy zostaje obniżony poniżej normy, co wywołuje objawy hipoglikemii.

Hipoglikemia jest powiązana ze wszystkimi formami niedoczynności tarczycy. Pogorszona praca gruczołu tarczowego, która występuje w przypadku niedoczynności, prowadzi do spowolnienia procesów metabolizmu cukru. To z kolei powoduje, że glukoza jest wolniej dostarczana do komórki w celach energetycznych (przez wolniejszy rozpad insuliny), a także zwolnione jest wchłanianie glukozy do komórki i krwiobiegu.

Te ostatnie mogą dać mylny pogląd zarówno pacjentowi, jak i lekarzowi prowadzącemu ze względu na wynik badania laboratoryjnego, które pokaże normalny poziom glukozy we krwi, choć dana osoba będzie miała symptomy hipoglikemii.

Podsumowanie

Podwyższony poziom cukru we krwi powinien być dla nas sygnałem ostrzegawczym świadczącym o tym, że nasz organizm nie radzi sobie z przemianą węglowodanów.

Jeżeli zaobserwujemy u siebie niepokojące objawy, powinniśmy jak najszybciej udać się do lekarza w celu przeprowadzenia badań i ustalenia dalszego planu przeciwdziałania niedocukrzeniu.

DIETETYK DO ZADAŃ SPECJALNYCH

Pozbądź się objawów hipoglikemii!

Nazywam się Dawid Woźniakowski i jestem dietetykiem, mówcą oraz specjalistą z dziedzin wellness, wellbeing i biohacking. Od ponad 15 lat pomagam ludziom takim jak Ty popawić stan zdrowia, wygląd sylwetki oraz samopoczucie, tak aby mogli czerpać więcej ze swojego życia.

Moją specjalizacją jest dietetyka kliniczna i związana z nią dietoterapia problemów metabolicznych, zaburzeń hormonalnych oraz chorób autoimmunologicznych. 

Na własnej skórze przekonałem się jak hipoglikemia może uprzykrzyć życie, ponieważ od 18 lat cierpię na hiperprolaktynemię, hiperinsulinemię, insulinooporność i w związku z tymi przypadłościami też kiedyś miewałem drastyczne spadki cukru. Na szczęście wygrałem walkę z hipoglikemią i w tym momencie nie ma po niej śladu.

Hipoglikemia to nie tylko kiepskie samopoczucie i ciągła ochota na słodkie. Jest to niebezpieczny stan, zagrażający życiu, który może prowadzić do wielu późniejszych problemów zdrowotnych między innymi cukrzycy typu 2. Dlatego warto podjąć odpowiednie kroki i zająć się nią jak najszybciej.