Dieta przy hipoglikemii
Jeżeli cierpisz na hipoglikemię reaktywną, to na pewno udało Ci się zaobserwować, że są produkty, po których spożyciu spadki cukru bardzo często się powtarzają.
Pierwszym krokiem w pozbyciu się problemów z gospodarką cukrową jest wyeliminowanie produktów z Twojej codziennej diety, po których dochodzi do niedocukrzenia i wprowadzenie do naszego jadłospisu produktów wspomagających walkę z chorobą.
Dietoterapia
Właściwie dobrana dietoterapia jest podstawowym postępowaniem mającym na celu zapobieganie hipoglikemii reaktywnej. Osoby zmagające się z hipoglikemią powinny za pomocą odpowiednio opracowanego planu żywieniowego skupić się na ustabilizowaniu poziomu glukozy we krwi oraz zmniejszeniu obecnych stanów zapalnych w organizmie, a także przeciwdziałaniu pojawieniu się następnych.
Każda osoba posiada indywidualną wrażliwość (tolerancję) na cukry. Dlatego też nie ma jednej uniwersalnej diety ani schematu postępowania, a każdy plan dietetyczny powinien być całkowicie spersonalizowany pod względem odrębnych przypadków.
Osoby z reaktywną hipoglikemią i hipoglikemią pod żadnym pozorem nie mogą pościć (głodówki, IF –ang.”intermittent fasting”, omijanie posiłku) aż do momentu poprawienia metabolizmu glukozy.
Jeżeli w leczeniu hipoglikemii skupiamy się wyłącznie na stosowaniu farmakologii, to po odstawieniu leków problem za jakiś czas nawróci.
DIETETYK KLINICZNY
Pozbądź się hipoglikemii. Odzyskaj zdrowie oraz spokój.
Nie pozwól by hipoglikemia w dalszym ciągu obniżała jakość Twojego życia. Przez ostatnie 12 lat pomogłem pozbyć się hipoglikemii setkom osób i chętnie pomogę również Tobie.
Co jeść przy hipoglikemii
W celu poprawienia Twojego stanu zdrowia warto, żeby Twój jadłospis zawierał:
- zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, olej lniany, awokado, itd.), gdyż to one spowalniają trawienie i zmniejszają tempo skoku insuliny,
- przeciwzapalne kwasy tłuszczowe Omega-3 (suplementy DHA i EPA, tran, tłuste ryby),
- dobre źródła pełnowartościowego białka: jaja, mięso, ryby i owoce morza z hodowli ekologicznych lub dziko żyjące – jednak nie należy przesadzać z ilością białka w diecie ze względu na to, że może ono być przekształcone w glukozę w procesie glukoneogenezy,
- różnorodne warzywa i umiarkowaną ilość owoców o niskim i średnim indeksie oraz ładunku glikemicznym, ponieważ obecne w nich składniki odżywcze przyczynią się do zmniejszenia stanów zapalnych, natomiast duża zawartość błonnika pomoże ustabilizować poziom cukru we krwi,
- produkty o niskim i średnim indeksie oraz ładunku glikemicznym,
- suplementy i zioła mające na celu wyregulowanie poziomu glukozy we krwi.
Czego nie jeść przy hipoglikemii
Przy hipoglikemii powinniśmy zrezygnować z żywności wysoko przetworzonej i takiej, która ma w swoim składzie dużą ilość cukrów prostych.
Więcej na ten temat przeczytasz w artykule - czego nie jeść przy hipoglikemii reaktywnej.
Podsumowanie
Podsumowując, jeżeli cierpisz na hipoglikemię reaktywną to w pierwszej kolejności powinieneś pozbyć się z diety rzeczy, które drastycznie podniosą poziom cukru we krwi oraz produktów, które będą nasilały stany zapalne i negatywnie wpływały na funkcjonowanie organizmu.
Następnie zadbaj o dobrze dobrana, zbilansowaną dietę, która odpowiednio odżywi Twój organizm i zahamuje postępowanie hipoglikemii reaktywnej.
Dietetyk kliniczny
Cierpisz na hipoglikemie i nie wiesz co możesz jeść?
Aby nie dopuszczać do częstego występowania stanów hipoglikemii, należy przeanalizować przyczyny i zmienić wachlarz swoich zachowań.
Jednym z kluczowych czynników, które wpływają na drastyczne spadki cukru we krwi jest źle zbilansowana dieta. Zaniedbanie w tym obszarze może być przyczyną wielu chorób do których nieleczona hipoglikemia w końcu doprowadzi.
Jeśli chcesz dobrać odpowiednią strategie dietetyczną i okiełznać spadki glukozy we krwi, zapraszam Cię do skorzystania z mojego dużego doświadczenia w tym temacie.