Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, która osiągnęła rozmiary epidemii. Obecnie dotyka ponad 400 milionów ludzi na całym świecie.

Chociaż cukrzyca jest skomplikowaną chorobą, utrzymanie dobrej kontroli poziomu cukru we krwi może znacznie zmniejszyć ryzyko powikłań.

Jednym ze sposobów unormowania poziomu cukru we krwi jest stosowanie diety niskowęglowodanowej lub ketogenicznej.

Cukrzyca a węglowodany

Osoby cierpiące na cukrzycę nie są w stanie poprawnie trawić węglowodanów. Trawienie węglowodanów jest procesem kilkuetapowym, rozpoczynającym się już w jamie ustnej (podczas przeżuwania).

Ma ono na celu rozkład cukrów wielkocząsteczkowych (polisacharydów) do cukrów prostych (monosacharydów). Jedynie w tej, najmniejszej postaci mogą być one wchłaniane w jelicie cienkim do krwioobiegu. 

Gdy poziom cukru we krwi wzrasta, trzustka reaguje wytwarzając hormon zwany insuliną. Hormon ten umożliwia wnikanie cząsteczek cukru do komórek z układu krwionośnego.

U zdrowych osób poziom cukru we krwi pozostaje w pewnym stałym, wąskim zakresie w ciągu dnia i nie ulega zbyt dużym wahaniom. W przypadku cukrzycy gospodarka glukozowo-insulinowa łatwo ulega rozchwianiu i odpowiedź organizmu na ten stan nie jest efektywna.

Jest to duży problem, ponieważ zbyt wysoki i zbyt niski poziom cukru we krwi może spowodować poważne szkody, które mogą być nieodwracalne.

Dlatego tak istotne jest aby stosować dietę przygotowaną przez specjalistę, dzięki której uda się zatrzymać rozwój choroby, a nawet pozbyć się wielu negatywnych symptomów.

Rodzaje cukrzycy

Istnieje kilka rodzajów cukrzycy, ale dwie najczęstsze to cukrzyca typu 1 i 2. Charakterystyczną cechą dla wszystkich typów jest to, że oba te schorzenia można rozpoznać w każdym wieku.

Przyjmuje się, że cukrzyca typu 1 stanowi ok. 10% wszystkich typów cukrzycy.

W cukrzycy typu 1 proces autoimmunologiczny niszczy komórki beta trzustki wytwarzające insulinę. Cukrzyca typu 1 jest formą nabytą spowodowaną praktycznie całkowitym zniszczeniem komórek beta trzustki, które produkują insulinę.

System odpornościowy osoby chorej na cukrzycę typu 1 działa nieprawidłowo i wytwarza przeciwciała, które postrzegają komórki beta trzustki jako ciało obce i dążą do ich zniszczenia.

Cukrzyca typu 1 nie należy do grupy chorób dziedzicznych jednak osoby, które posiadają w rodzinie chorych na tę chorobę muszą liczyć się, że mogły odziedziczyć skłonność do autoagresji.

Wykazują one większe predyspozycje do zachorowania na choroby takie jak np.: choroba Hashimoto czy choroba Gravesa-Basedowa.

W cukrzycy typu 2 początkowo komórki beta produkują wystarczającą ilość insuliny, ale komórki organizmu są odporne na jej działanie, więc poziom cukru we krwi pozostaje wysoki.

Aby to zrekompensować, trzustka produkuje więcej insuliny, próbując obniżyć poziom cukru we krwi. Z biegiem czasu komórki beta trzustki tracą zdolność do wytwarzania wystarczającej ilości insuliny.

Spośród trzech składników odżywczych - białka, węglowodanów i tłuszczu - węglowodany mają największy wpływ na kontrolę poziomu cukru we krwi.

Dzieje się tak, ponieważ ciało rozbija je na glukozę. Dlatego diabetycy mogą potrzebować dużych dawek insuliny i / lub leków przeciwcukrzycowych, gdy ich dieta charakteryzuje się dużym udziałem węglowodanów.

Diabetycy mają niedobór insuliny lub są odporni na jej działanie. Kiedy spożywają węglowodany, stężenie cukru we krwi może wzrosnąć do potencjalnie niebezpiecznego poziomu, o ile nie zostanie podjęte żadne działanie mające na celu ustabilizowanie go.

Cukrzyca a dieta low carb

Czy diety niskowęglowodanowe mogą pomóc w opanowaniu cukrzycy? Okazuje się, że wiele badań wspiera diety niskowęglowodanowe w leczeniu cukrzycy.

W rzeczywistości przed odkryciem insuliny w 1921 r. Diety o bardzo niskiej zawartości węglowodanów uznano za standardowe leczenie osób z cukrzycą.

Co więcej, diety niskowęglowodanowe wydają się dobrze działać w długim okresie, o ile pacjenci przestrzegają diety. W jednym badaniu cukrzyca typu 2 stosowała dietę o niskiej zawartości węglowodanów przez 6 miesięcy. Ich cukrzyca pozostała dobrze kontrolowana ponad 3 lata później, jeśli trzymali się diety (1).

Podobnie, gdy osoby z cukrzycą typu 1 stosowały dietę o ograniczonej zawartości węglowodanów, osoby stosujące dietę wykazywały znaczną poprawę poziomu cukru we krwi w ciągu 4 lat (2).

Z powyższych badań jasno wynika, że osoby z cukrzycą doświadczają długoterminowej poprawy kontroli poziomu cukru we krwi podczas diety niskowęglowodanowej.

Optymalne spożycie węglowodanów przy cukrzycy

Idealne spożycie węglowodanów dla diabetyków jest dość kontrowersyjnym tematem, nawet wśród tych, którzy popierają ograniczenie węglowodanów.

Wiele badań wykazało znaczną poprawę poziomu cukru we krwi, masy ciała i innych markerów, gdy węglowodany były ograniczone do 20 gramów dziennie.

Optymalna ilość węglowodanów może również różnić się w zależności od osoby, ponieważ każdy ma osobniczą odpowiedź na węglowodany.

Wszystko zależy od twojej osobistej tolerancji. Pamiętaj tylko, że ogólna zasada brzmi, że mniej węglowodanów jesz, tym mniej podnosi się poziom cukru we krwi. I zamiast eliminować wszystkie węglowodany, zdrowa dieta niskowęglowodanowa powinna zawierać bogate w składniki odżywcze, bogate w błonnik źródła, takie jak warzywa, jagody, orzechy i nasiona.

Inne badania wykazały, że bardzo pozytywne wyniki można osiągnąć dzięki zastosowaniu diety ketogenicznej. Wykazały one, że dieta ketogeniczna miała pozytywny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, spadek obwodu talii, stężenie triglicerydów w surowicy krwi oraz na kontrolę glikemii w grupie 21 uczestników z cukrzycą typu 2.

Najbardziej imponujący jest fakt, że poprawa glikemii była obserwowana u wszystkich badanych mimo niewielkiej wielkości próby i czasu trwania obserwacji.

Dieta ketogeniczna może być bardzo efektywna dla osób cierpiących na cukrzycę.

Poniżej znajduje się kilka najważniejszych zalet jakie niesie za sobą wprowadzenie diety ketogenicznej:

  • ustabilizowanie gospodarki glukozowo-insulinowej,
  • większa kontrola masy ciała,
  • większa kontrola poziomu cukru we krwi,
  • dłuższe uczucie sytości,
  • brak ochoty na słodycze,
  • więcej energii podczas ćwiczeń wytrzymałościowych.

Podsumowanie

Diety o niskiej zawartości węglowodanów są bardzo skuteczne przeciwko cukrzycy.

Badania udowadniają, że diety niskowęglowodanowe (typu low carb) oraz ektogeniczne mogą być skuteczną bronią w kontrolowaniu cukrzycę typu 1 i 2.

Wyżej wymienione strategie dietetyczne wpływają na poprawienie kontroli poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie, zmniejszenie zapotrzebowania na leki oraz zmniejszenie ryzyka powikłań związanych ze schorzenie.

Najważniejsze jest aby taki plan dietetyczny został opracowany przez specjalistę, ponieważ na szali jest Twoje zdrowie.

Nie trać czasu na metodę prób i błędów, ponieważ jest zbyt wiele do stracenia. Błędne podejścia dietetyczne mogą nie tylko nie pomóc, ale i zaszkodzić.