Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

Lekarze kardiologii zgodnie twierdzą, że zmiana stylu życia i wprowadzenie do niego zbilansowanej diety, aktywności fizycznej, pozbycie się nałogów w pozytywny sposób wpływa na stan naszego serca i układu krwionośnego.

W poniższym artykule dowiesz się co jeść aby wesprzeć swoje serce i co najlepiej jeść, a czego unikać chorując na miażdżyce.

Czego nie jeść przy miażdżycy

Bez wątpienia błędy żywieniowe sprzyjają progresji miażdżycy. Jednym z największych jest spożywanie wysokoprzetworzonej żywności, obfitującej w izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Izomery te powodują wzrost stężenia frakcji LDL w surowicy i znacznie obniżają HDL. Co więcej, wykazują silne działanie prozapalne, co dodatkowo stymuluje zmiany miażdżycowe. Dla porównania - tłuszcze trans obecne w mięsie wołowym nie wykazują podobnego działania.

Najnowsze badania donoszą, że nie znaleziono dowodów na powiązanie spożycia tłuszczów nasyconych z ryzykiem wystąpienia miażdżycy.

Udowodniono natomiast, że zastąpienie w diecie tłuszczy węglowodanami wiąże się z podwyższeniem stężenia triglicerydów, które są jednym z markerów miażdżycy. Wiadomo również, że cholesterol z diety nie determinuje bezpośrednio stężenia cholesterolu we krwi.

Kolejnym błędem jest powszechne przekonanie o tym, że aby zmniejszyć poziom lipidów należy zrezygnować z mięsa. Jest to bardzo rygorystyczne podejście, a zamiast zupełnie zaprzestać spożywanie mięsa, rozsądniej będzie jedynie ograniczyć jego ilość, wybierać chude mięso i ograniczyć spożywanie innej żywności bogatej w tłuszcz.

Należy także pamiętać, że przy miażdżycy powinno się ograniczyć ilość spożywanego alkoholu do 30 g czystego alkoholu na dobę tj. 350 g piwa, 140 g wina lub 70 g wódki.

Co jeść przy miażdżycy

W diecie antymiażdżycowej podstawowym założeniem jest zmniejszenie poziomu cholesterolu, należy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na tłuszcze, które dostarczamy w pożywieniu.

Tłuszcze w naszej diecie powinny wynosić od 30 do 35% zapotrzebowania kalorycznego, natomiast jedynie 10 % z nich powinny to być nienasycone kwasy tłuszczowe.

Spośród nienasyconych kwasów tłuszczowych ważny jest stosunek omega-6 do omega-3, który powinien mieścić się w przedziale od 4:1 do 2:1.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe podwyższają poziom cholesterolu HDL, a omega-6 dodatkowo obniżają poziom cholesterolu LDL.

Tłuszcze w naszej diecie powinny wynosić od 30 do 35% zapotrzebowania kalorycznego, natomiast jedynie 10 % z nich powinny to być nienasycone kwasy tłuszczowe.

Spośród nienasyconych kwasów tłuszczowych ważny jest stosunek omega-6 do omega-3, który powinien mieścić się w przedziale od 4:1 do 2:1. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe podwyższają poziom cholesterolu HDL, a omega-6 dodatkowo obniżają poziom cholesterolu LDL.

Możemy je znaleźć w :

  • oliwie z oliwek,
  • oleju rzepakowym,
  • oleju słonecznikowym.

Pamiętaj jednak, że tłuszcze roślinne nie powinny być eksponowane na wysoką temperaturę i powinieneś zadbać o ich prawidłowe przechowywanie.

Składnikami, które w sposób pozytywny sposób wpływają na stan naszego zdrowia są flawanoidy - składniki, które występują w roślinach jako barwniki, chroniąc je przed negatywnymi czynnikami.

Do flawanoidów, które mają działanie antymiażdżycowe zaliczamy:

  • Pomidory – a dokładniej pestki – otoczone żółtą „galaretką” obniżają, podobnie jak kwas acetylosalicylowy aktywność płytek krwi, które biorą udział w pierwszej fazie tworzenia skrzepów krwi – substancja znajdująca się w 4 pomidorach obniża ją aż do 70%.
  • Czarna herbata – w swoim składzie ma zawiera kwercetynę, która działa zapobiegająco na odkładanie się cholesterolu.
  • Czerwone winogrona – w swoim składzie mają roztwerator – substancje, która przeciwdziała zapaleniu płytek krwi.
  • Cebula - podobnie jak herbata zawierają zawiera kwercetynę, która wpływa korzystnie na poziom cholesterolu.
  • Czosnek – zawiera substancję o nazwie ajoen, która działa przeciwkrzepliwie, obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.
  • Grejpfrut – ma w swoim składzie bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu, obniża poziom cholesterolu. W swoim składzie ma również kwas galakturonowy, który ma działanie rozpuszczające zalegające złogi w tętnicach i cofa zmiany miażdżycowe.
  • Zielona herbata – ma działanie obniżające ciśnienie krwi oraz właściwości antyoksydacyjne.
  • Karczochy– mają pozytywny wpływ na przemianę tłuszczową.
  • Kakao i czekolada – w swoim składzie mają polifenole, które wpływają na zmniejszenie aktywności „złego” cholesterolu, korzystnie wpływają na serce i naczynia krwionośne, zmniejszają szanse tworzenia się zakrzepów.
  • Głóg – preparaty, z wyciągu z głogu poprawiają dopływ serca do krwi.
  • Kora wierzby – herbatka z kory wierzby ma w swoim składzie salicylany, które są ziołowym odpowiednikiem kwasu acetylosalicylowego i wpływają korzystnie na profilaktykę zakrzepów krwi.

Oczywiście, wszystko należy spożywać z głową, zgodnie z codziennym zapotrzebowaniem kalorycznym. Nic nie zadziała w magiczny sposób od razu - dlatego zamiast leczy staraj się przeciwdziałać i w zdrowy sposób odżywiać się zanim wystąpią problemy.

Podsumowanie

Sposób w jaki się odżywiamy ma ogromny wpływ na nasze życie. Przestrzegając zasad zbilansowanej diety możemy uchronić się nie tylko przed miażdżycą, ale też przed wieloma innymi chorobami.

Podstawą jest ograniczenie "śmieciowego" jedzenia - nie służy ono nikomu i znalezienie odpowiednich, zdrowszych zamienników wysokoprzetworzonej żywności. A jeżeli już chorujemy na miażdżyce udajmy się do dietetyka, który dobierze nam dietę odpowiednią do naszego stanu zdrowia.