Dieta w tężyczce
Tężyczka to choroba polegająca na wzmożonej pobudliwości nerwowo-mięśniowej tj. zwiększonej szybkości przekazywania sygnałów pomiędzy nerwami, a mięśniami.
Do występowania tężyczki prowadzi zmniejszenie stężenia wapnia we krwi, któremu często towarzyszy zmniejszenie stężenia magnezu i potasu we krwi.
Poniższy artykuł zawiera informacje dotyczące tego jakie produkty najlepiej spożywać aby pomóc organizmowi w walce z tężyczką.
Wapń
W chorobie tężyczki niezwykle ważne jest przyjmowanie wraz z pożywieniem odpowiedniej ilości wapnia. Zbyt mała jego zawartość w diecie może wynikać z mało urozmaiconej diety oraz niewielkiego spożycia przetworów mlecznych.
Głównymi źródłami wapnia w pożywieniu jest nabiał, warzywa i owoce, a także produkty zbożowe.
Ważna jest przyswajalność wapnia, dla której istotnym elementem jest jego stosunek do fosforu (nie powinien być mniejszy jak 1:1).
Jednakże zawartość fosforu w produktach spożywczych jest relatywnie duża, zwłaszcza w żywności przetworzonej.
Wapń zawierają:
- warzywa strączkowe,
- warzywa liściaste,
- buraki
- orzechy,
- kakao,
- kasze gruboziarniste,
- mleko w proszku, zagęszczone,
- sery: bryndza, gouda, tylżycki, edamski,
- łosoś,
- szprot wędzony,
- żółtka jaj.
Ważnym źródłem wapnia są wody mineralne wzbogacone o ten pierwiastek. Najlepsze będą wody, które mają stężenie wapnia powyżej 100 mg jonów na litr wody.
Magnez i potas
Objawy na tle psychicznym i neurologicznym przy tężyczce są związane z niedoborem magnezu i potasu. Aby zapobiec nieprzyjemnym zawrotom głowy, kołataniom serca należy spożywać produkty bogate w te minerały.
Produkty bogate w magnez to:
- warzywa liściaste,
- otręby,
- kiełki zbóż,
- nasiona roślin strączkowych,
- orzechy,
- migdały,
- kakao,
- banany,
- mleko i jego przetwory,
- mięso,
- kasza gryczana,
- koperek.
Produkty bogate w potas:
- buraki,
- botwina,
- ziemniaki,
- bataty,
- pomidory,
- arbuzy,
- fasola,
- soja,
- szpinak,
- koperek,
- natka pietruszki,
- brukselka.
Witamina D3
Warto zwrócić uwagę na dostateczną podaż tłuszczy, w których możliwe jest rozpuszczenie kluczowej witaminy D, takich jak:
- masło,
- sery,
- jaja,
- ryby (szczególnie tłuste, takie jak: makrela, łosoś,sardynki, śledź, tuńczyk),
- mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe,
- produkty mleczne,
- żółtka jaj.
Witamina D ponadto występuje w: mięsie wołowym, wieprzowym, drobiowym, nieodtłuszczonych produktach mlecznych i jajkach.
Produkty, których należy unikać
Osoby chorujące na tężyczkę, powinny unikać produktów:
- wysoko przetworzonych,
- konserwowych,
- bogatych w fosfor (np. coca-cola, soki tropikalne),
- suchych wędlin.
Powyższe produkty są bogate w fosforany, które wiążą wapń i czynią go wyjątkowo słabym dla zachodzących procesów metabolicznych.
Należy pamiętać, że odpowiednia dobrana dieta i zwracanie uwagi na to co jemy może pomóc nam w szybszym wyzdrowieniu i znacznie poprawić naszą jakoś życia, wykluczając objawy neurologiczne.