Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

Tężyczka to choroba polegająca na wzmożonej pobudliwości nerwowo-mięśniowej tj.  zwiększonej szybkości przekazywania sygnałów pomiędzy nerwami, a mięśniami.

Do występowania tężyczki prowadzi zmniejszenie stężenia wapnia we krwi, któremu często towarzyszy zmniejszenie stężenia magnezu i potasu we krwi.

Poniższy artykuł zawiera informacje dotyczące tego jakie produkty najlepiej spożywać aby pomóc organizmowi w walce z tężyczką.

Wapń

W chorobie tężyczki niezwykle ważne jest przyjmowanie wraz z pożywieniem odpowiedniej ilości wapnia. Zbyt mała jego zawartość  w diecie może wynikać  z mało urozmaiconej diety oraz niewielkiego spożycia przetworów mlecznych.

Głównymi źródłami wapnia w pożywieniu jest nabiał, warzywa i owoce, a także produkty zbożowe.

Ważna jest przyswajalność wapnia, dla której istotnym elementem jest jego stosunek do fosforu (nie powinien być mniejszy jak 1:1).

Jednakże zawartość fosforu w produktach spożywczych jest relatywnie duża, zwłaszcza w żywności przetworzonej.

Wapń zawierają: 

  • warzywa strączkowe,
  • warzywa liściaste,
  • buraki
  • orzechy,
  • kakao,
  • kasze gruboziarniste,
  • mleko w proszku, zagęszczone,
  • sery: bryndza, gouda, tylżycki, edamski,
  • łosoś,
  • szprot wędzony,
  • żółtka jaj.

Ważnym źródłem wapnia są wody mineralne wzbogacone o ten pierwiastek. Najlepsze będą wody, które mają stężenie wapnia powyżej 100 mg jonów na litr wody.

Magnez i potas

Objawy na tle psychicznym i neurologicznym przy tężyczce są związane z niedoborem magnezu i potasu. Aby zapobiec nieprzyjemnym zawrotom głowy, kołataniom serca należy spożywać produkty bogate w te minerały.

Produkty bogate w magnez to:

  • warzywa liściaste,
  • otręby,
  • kiełki zbóż,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • orzechy,
  • migdały,
  • kakao,
  • banany,
  • mleko i jego przetwory,
  • mięso,
  • kasza gryczana,
  • koperek. 

Produkty bogate w potas:

  • buraki,
  • botwina,
  • ziemniaki,
  • bataty,
  • pomidory,
  • arbuzy,
  • fasola,
  • soja,
  • szpinak,
  • koperek,
  • natka pietruszki,
  • brukselka.

Witamina D3

Warto zwrócić uwagę na dostateczną podaż tłuszczy, w których możliwe jest rozpuszczenie kluczowej witaminy D, takich jak:  

  • masło,
  • sery,
  • jaja,
  • ryby (szczególnie tłuste, takie jak: makrela, łosoś,sardynki, śledź, tuńczyk),
  • mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe,
  • produkty mleczne,
  • żółtka jaj.

Witamina D ponadto występuje w:  mięsie wołowym, wieprzowym, drobiowym, nieodtłuszczonych produktach mlecznych i jajkach. 

Produkty, których należy unikać

Osoby chorujące na tężyczkę, powinny unikać produktów: 

  • wysoko przetworzonych,
  • konserwowych,
  • bogatych w fosfor (np. coca-cola, soki tropikalne),
  • suchych wędlin.

Powyższe produkty są bogate w fosforany, które wiążą wapń i czynią go wyjątkowo słabym dla zachodzących procesów metabolicznych. 

Należy pamiętać, że odpowiednia dobrana dieta i zwracanie uwagi na to co jemy może pomóc nam w szybszym wyzdrowieniu i znacznie poprawić naszą jakoś życia, wykluczając objawy neurologiczne.