Wywar z kości jest jedną z najbardziej odżywczych potraw jakie można przygotować w warunkach domowych. Jest tak bardzo lecznicza, że gdyby dało się ją zmniejszyć i zapakować do pigułki to firmy farmaceutyczne by zbankrutowały.
Wytłumaczę Ci jak działa Bone Borth bo tak z języka angielskiego powinniśmy nazywać nasz wywar.
Podczas gotowania kości na małym ogniu przez długi okres czasu (24-72h) dochodzi do ekstrakcji dużych ilości aminokwasów, kolagenu oraz wielu minerałów. Do sporządzenia wywaru potrzebujemy tylko “resztek” po obiedzie (np. kości z kurczaka, wołowiny lub ryb) a mimo to, z powodzeniem może być on uważany za pełnoprawny i wysokojakościowy suplement mineralno-aminokwasowy.
Bardzo istotne jest to, aby do przygotowania wywaru użyte zostały kości “dobrej jakości” tzn. najlepiej pochodzące z wierzą z wolnego wybiegu itd.
Wynika to z faktu, że mięso pochodzące ze zwierząt hodowanych w zakładach przemysłowych jest bardziej ubogie w różnego rodzaju mikroelementy a dodatkowo w tłuszczu oraz szpiku mogą gromadzić się niektóre toksyny/chemikalia wykorzystywane podczas “produkcji” zwierząt.
Bone broth ułatwia trawienie
Surowa żywność jest koloidalna i hydrofilowa – innymi słowy przyciąga wodę. Właściwość ta sprawia, że gdy jemy sałatkę lub inne surowe produkty, hydrofilowe koloidy przyciągają kwasy żołądkowe i pozwalają nam szybciej trawić jedzenie. Podgrzane koloidy przeważnie tracą swoją właściwość i stają się hydrofobowe (zaczynają odpychać cząsteczki wody przez co ciężej się nam trawi jedzenie w żołądku) jednak żelatyna z wywarów mięsnych utrzymuje swoją właściwość przyciągania wody nawet po podgrzaniu.
Bone broth leczy żołądek i jelita
Żelatyna z wywaru poza ułatwianiem trawienia radzi sobie świetnie jako lek na zaburzenia trawienne i żołądkowe t.j. nadkwasowość, zapalenie okrężnicy, czy choroba Crohna ponieważ leczy ściankę jelitową. Stosowanie żelatyny wraz z innymi kluczowymi składnikami jak L-Glutamina wzmacnia ściankę jelita co ma pozytywny wpływ również na nasz układ odpornościowy.
Bone broth pomaga leczyć inne choroby
Kolagen to białko, które uzyskujemy w wywarze poprzez rozpad kości i chrząstek. Kolagen, nazywany inaczej żelatyną, jest podstawą do oceny jakości wywaru gdyż im więcej żelatyny tym zdrowszy wywar. To właśnie żelatyna jest pomocna w leczeniu anemii, cukrzycy, zaniku mięśni, a nawet chorób nowotworowych.
Bone broth zwiększa wchłanialność białka
Wprawdzie żelatyna nie jest pełnym białkiem (posiada tylko dwa aminokwasy argininę i glicynę) ale pozwala organizmowi na pełniejsze wykorzystanie kompletnych białek, które konsumujemy. Jeżeli nie stać Ciebie na duże ilości mięsa w swojej diecie to wywar z kości pomoże Tobie zwiększyć wchłanialność (biodostępność) białka.
Bone broth zawiera wiele minerałów
Zdrowa tkanka kostna zawiera dużo wapnia, magnezu, fosforu i potasu, a te składniki potrzebne są nam do utrzymywania zdrowia naszych kości, systemu nerwowego i balansu hormonalnego. Wywar z kości ryb posiada również jodynę, która jest kluczowa dla zdrowia tarczycy.
Bone broth poprawia zdrowie stawów
Z uwagi na to, że żelatyna jest otrzymywana z chrząstki wywar staje się bardzo dobrym źródłem glukozaminy i chondroityny. Te składniki są niezwykle istotne podczas odbudowy zdrowia stawów.