Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

  • Dieta

Czy słodziki są zdrowe

Słodzikami nazywamy zamienniki cukru, które pozyskiwane są zarówno naturalnie jak i na drodze chemicznej. Występować mogą w formie drażetek, sypkiej, czy płynnej.

Słodziki dodawane są do wielu produktów o obniżonej kaloryczności oznaczonych nazwą „light” czy „zero”, takich jak: jogurty, słodkie napoje, przetwory owocowe, słodycze, gumy do żucia, tabletki na ból gardła i wiele więcej.

Poza słodkim smakiem słodziki mają znacznie niższa wartość energetyczną niż cukier spożywczy, dzięki czemu mogą być stosowane w trakcie np. diety odchudzającej.

Poniżej znajdziesz listę słodzików dopuszczonych przez Komisję Europejską ds. Bezpieczeństwa i Żywności. Słodziki zostały ocenione pod względem słodyczy w odniesieniu do sacharozy, której przypisano cyfrę 1. Kolejną liczbą jest dopuszczalne dzienne spożycie.

Intensywne substancje słodzące:

  • acesulfam K: 200x, 0-9 mg/kg m. c.
  • aspartam: 180-200x, do 40 mg
  • cyklamat, czyli cyklaminian sodu lub wapnia: 30x, 0-7 mg/kg m. c.
  • neohesperydyna: 1 900x, 0-5 mg/kg m. c.
  • sacharyna i jej sole: 300-500x, 0-5 mg/kg m. c.
  • sukraloza: 600x, 0-15 mg/kg m. c.
  • thaumatin: 2 000-3 000x, brak
  • stewia 250x, 0-4mg/kg m. c.

Środki słodzące o mniejszej lub takiej samej słodkości jak sacharoza:

  • erytrytol: 0.6-0.8x, brak
  • izomalt: 0.5x, brak
  • laktitol: 0.5x, brak
  • maltitol: 1, brak
  • mannitol: 0.7x, brak
  • sorbitol: 0,5-1x, brak
  • ksylitol: 1, brak

Stewia

Stewia jest najłatwiej dostępnym słodzikiem naturalnego pochodzenia – można ją dostać tak naprawdę w każdym sklepie. Dostępna jest w proszku, kryształach, płynie bądź suszonych liściach. Nie posiada kalorii ani wartości odżywczych, a jej słodkość jest 350 razy większa niż sacharoza.

Pozyskiwana jest z występującej w Ameryce Środkowej i Południowej Sevi rebaudiana i to z niej produkowany jest słodki proszek noszący nazwę – glikozydy stewiolowe. Glikozydy składają się z mieszaniny związków takich jak: rebaudiozyd A,M,D; dulkozyd A czy stewiozydy i w przemyśle spożywczym oznaczane są numerem E 960.

Zgodnie z wytycznymi Komisji Europejskiej stewia powinna zawierać co najmniej 95% glikozydów stewiolowych składających się przynajmniej w 75% z stewiozydów i / lub rebaudiozydu A.

Kupując stewie należy zwrócić uwagę na jej skład – zdarza się, że to co sprzedawane jest jako stewia, to nic innego jak erytrytol z niewielkim odsetkiem procentowym glikozydów.

Zalety: 

  • wykazuje działanie hipoglikemiczne – obniża stężenie glukozy we krwi,
  • ma działanie przeciwpróchnicze,
  • stewia działa jako inhibitory antyrotawirusów i bakterii,
  • hamuje wzrost grzybów i drożdży,
  • wpływa na obniżenie ciśnienia,
  • jest źródłem witaminy C i B, oraz zawiera kwas foliowy.

Erytrytol

Powstaje na skutek hydrolizy enzymatycznej pszenicy lub skrobii kukurydzanej, w wyniku czego powstaje glukoza, a następnie poddaje się ją fermentacji. W przemyśle spożywczym oznaczany jest numerem E 968.

Erytrytol jest trochę mniej słodki niż sacharoza. Nie dostarcza żadnej kaloryczności i substancji odżywczych do naszego organizmu – nie jest metabolizowany co za tym idzie wydalany jest z moczem w takiej samej postaci po ok. 24 godzinach.

Zalety:

  • dzięki procesowi fermentacji wpływa pozytywnie na zachowanie zdrowych zębów,
  • posiada prawie zero indeks glikemiczny,
  • ma właściwości antyoksydacyjne,
  • nie ulega przemianom w jelitach.

Ksylitol

Inaczej nazywany cukrem brzozowym i także z tego drzewa jest pozyskiwany. Poza tym otrzymamy go z malin, śliwek czy kukurydzy. W przemyśle spożywczym oznaczony numerem E 967.

Ksylitol ma podobną słodycz do sacharozy i o 40% mniej kalorii niż zwykły cukier. Używa się go w pastach do mycia zębów, cukierkach czy gumach do żucia. Należy uważać ze spożywaniem nadmiernej ilości tego słodzika – może wywoływać efekt przeczyszczający.

Zalety:

  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego pH w jamie ustnej,
  • pobudza ślinianki do produkcji śliny,
  • ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwdrożdżycowe – sprawdzi się przy infekcji ucha, zatok, czy astmie,
  • wpływa na rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej,
  • wspomaga wchłanianie wapnia,
  • ma niski indeks glikemiczny.

Aspartam

Znajdziemy go w gumach do żucia, napojach „zero”, lekach, produktach spożywczych. Aspartam jest prawie 200 razy słodszy niż cukier i oznaczony jest symbolem E 951.

W jego skład wchodzi kwas asparginowy (który występuje w nasionach i białkach zarówno roślinnych jak i zwierzęcych), fenyloalanina (aminokwas, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu) oraz alkohol metylowy (naturalnie występujący w owocach wraz z pektynami, które niwelują jego negatywne działanie).

Ostatnia substancja wzbudza wiele kontrowersji, niektóre źródła wręcz twierdzą, że spożywanie aspartamu jest niebezpieczne dla zdrowia. Wg. badań przeprowadzonych zarówno w Stanach jak i w Europie jasno wynika, że aspartam jest bezpiecznym zamiennikiem cukru.

Warto jednak pamiętać, że to dawka czyni truciznę i nie przekraczać tej „bezpiecznej” granicy. Wg. Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności dawka bezpieczna dla zdrowia to do 40mg/kg m.c. – czyli osoba ważąca 80kg, może bezpiecznie spożyć 32g aspartamu – co i tak graniczy z cudem w związku z jego poziomem słodkości.

Podsumowanie

Słodziki mogą być bardzo pomocne w trakcie diet ukierunkowanych na redukcję masy ciała. Większość z nich nie ma udowodnionych skutków ubocznych podczas stosowania “normalnych” dawek. Sięgając po nie warto wiedzieć jak wpływają na nasz organizm, tak aby wyboru słodzika dokonywać świadomie.

Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze Zaloguj się