Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

  • Przepisy

  • Wszystkie wpisy

Przepis na fit klops wołowy z jajkiem

Informacje

  • Poziom Łatwy
  • Ilość porcji
  • Typ kuchni

Czas

  • Przygotowanie
  • Gotowanie
  • Całkowity

Składniki odżywcze

  • Białko 134g
  • Węglowodany 47g
  • Tłuszcz 23g
  • Kalorie 1103 Kcal

FIT KLOPS WOŁOWY Z JAJKIEM

Mięso wołowe w sakli dr. LaLonde zostało zakwalifikowane jako jedno z najbardziej odżywczych produktów dostępnych na naszym rynku. Postanowiłem wykorzystać ten fakt i dzisiaj jako Twój trener personalny i kucharz zaprezentować Ci połączenie mięsa wołowego i jajka.

Składniki

  • Chude mięso wołowe
    500g
  • Cebula
    1 szt.
  • Jajka
    2 szt.
  • Jajka ugotowane na twardo
    3 szt.
  • Pieprz
    1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa
    1 łyżeczka
  • Majeranek
    1 łyżeczka
  • Imbir
    1/2 łyżeczki
  • Sól
    1/2 łyżeczki
  • Otręby owsiane lub żytnie
    1 łyżka
  • Otręby owsiane do wysypania formy
    -
  • Beztłuszczowy spray do smażenia
    -

Przygotowanie

  1. Mięso wołowe drobno mielimy, dodajemy pokrojoną cebulę, przyprawy, 2 jajka i mieszamy.
  2. Jeżeli używamy silikonowej formy do pieczenia to nie musimy niczym jej wysypywać ani smarować. Jeżeli jednak używamy zwykłej foremki do pieczenia – opryskujemy ją cienką warstwą beztłuszczowego sprayu do smażenia i wysypujemy otrębami owsianymi.
  3. Przekładamy masę mięsna tak aby wypełniła mniej więcej 1/3 formy, wkładamy jajka ugotowane na twardo a następnie dopełniamy resztą zmielonej wołowiny.
  4. Dokładnie uklepujemy tak aby nie było dziur.
  5. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez godzinę. Ostatnie kilka minut podpiekamy od góry tak aby wierzchnia warstwa ładnie się przypiekła.
  6. Odstawiamy do wystudzenia.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze Zaloguj się

Bądź na bieżąco

NEWSLETTER

Zapisz się do newslettera aby dostawać informacje o nowych wpisach, artykułach, promocjach i konkursach.