Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

  • Przepisy

  • Wszystkie wpisy

Przepis na fit klops wołowy z jajkiem

Informacje

  • Poziom Łatwy
  • Ilość porcji
  • Typ kuchni

Czas

  • Przygotowanie
  • Gotowanie
  • Całkowity

Składniki odżywcze

  • Białko 134g
  • Węglowodany 47g
  • Tłuszcz 23g
  • Kalorie 1103 Kcal

FIT KLOPS WOŁOWY Z JAJKIEM

Mięso wołowe w sakli dr. LaLonde zostało zakwalifikowane jako jedno z najbardziej odżywczych produktów dostępnych na naszym rynku. Postanowiłem wykorzystać ten fakt i dzisiaj jako Twój trener personalny i kucharz zaprezentować Ci połączenie mięsa wołowego i jajka.

Składniki

  • Chude mięso wołowe
    500g
  • Cebula
    1 szt.
  • Jajka
    2 szt.
  • Jajka ugotowane na twardo
    3 szt.
  • Pieprz
    1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa
    1 łyżeczka
  • Majeranek
    1 łyżeczka
  • Imbir
    1/2 łyżeczki
  • Sól
    1/2 łyżeczki
  • Otręby owsiane lub żytnie
    1 łyżka
  • Otręby owsiane do wysypania formy
    -
  • Beztłuszczowy spray do smażenia
    -

Przygotowanie

  1. Mięso wołowe drobno mielimy, dodajemy pokrojoną cebulę, przyprawy, 2 jajka i mieszamy.
  2. Jeżeli używamy silikonowej formy do pieczenia to nie musimy niczym jej wysypywać ani smarować. Jeżeli jednak używamy zwykłej foremki do pieczenia – opryskujemy ją cienką warstwą beztłuszczowego sprayu do smażenia i wysypujemy otrębami owsianymi.
  3. Przekładamy masę mięsna tak aby wypełniła mniej więcej 1/3 formy, wkładamy jajka ugotowane na twardo a następnie dopełniamy resztą zmielonej wołowiny.
  4. Dokładnie uklepujemy tak aby nie było dziur.
  5. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez godzinę. Ostatnie kilka minut podpiekamy od góry tak aby wierzchnia warstwa ładnie się przypiekła.
  6. Odstawiamy do wystudzenia.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze Zaloguj się