Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

  • Desery

KETO Lody Kasatta

Wojnar Luiza

Informacje

  • Poziom Łatwy
  • Ilość porcji 10
  • Typ kuchni Polska

Czas

  • Przygotowanie 300 min
  • Gotowanie
  • Całkowity

Składniki odżywcze

  • Białko 5,6 g
  • Węglowodany 12 g
  • Tłuszcz 37 g
  • Kalorie 375 Kcal

KETO Lody Kasatta

Mroźne i pełne bogatego smaku lody low carb od KETOaddiction. Trzy kolory, trzy smaki, trzy niesamowite doznania. Ambrozja dla ketocholików.

Składniki

Masa podstawowa waniliowa
  • Żółtka
    10 szt
  • Erytrol
    50 gr
  • Śmietanka 36%
    750 ml
  • Olejek waniliowy
    10 kropel
  • Słodzik z Lidla
    (rozpuszczony w 2 łyżkach gorącej wody)
    40 szt.
Dodatki smakowe:
  • Mrożona mieszanka owoców leśnych
    200 gr
  • Kakao
    2 łyżki
  • Olejek rumowy
    5 kropel
  • Aromat orzechowy
    5 kropel
  • Borówki Amerykańskie
    100 gr
  • Śmietanka 18%
    100 gr
  • Śmietanka 36%
    50 ml

Przygotowanie

  1. Żółtka zmiksować z erytrolem jak na kogel-mogel. Dodać aromat waniliowy pod koniec ubijania. Osoby z mocną IO i HI mogą zrezygnować z dodatku erytrolu na rzecz większej ilości n.w. słodzika  - nie wpłynie to znacząco na efekt końcowy ( mogą być ciut mniej puszyste ale również bardzo dobre),Uwaga: podana w przepisie wartość węglowodanów (12 g/ 1 porcja) zawiera 5 gr węglowodanów pochodzenia z erytrolu, którego część z Was nie wlicza do masy netto przyjmowanych węglowodanów :)
  2. Śmietankę zmiksować na sztywno w osobnym pojemniku;
  3. Połączyć obie masy  delikatnie mieszając, dodając przy tym  pomału rozpuszczony słodzik. Odstawić do zamrażalnika w trybie możliwie szybkiego zamrażania;
  4. Zblendować mrożone owoce ze śmietanką 18%. Odstawiamy na bok;
  5. Zmiksować kakao ze śmietanką 36%, dodać olejek rumowy i orzechowy.
  6. Do wcześniej przygotowanych 3 ( najlepiej metalowych zmrożonych miseczek) pojemników dodajemy kolejno masę podstawową proporcji: 2/5,  1/5, 2/5. <ol> <li>masę podstawową 2/5 mieszamy i odstawiamy do zamrażalnika;</li> <li>masę podstawową 1/5 delikatnie mieszamy ze wsadem owocowym i odstawiamy do zamrażalnika;</li> <li>Masę podstawową 2/5 mieszamy delikatnie z kakaową mieszanką i odstawiamy do zamrażalnika;</li> </ol> &nbsp;
  7. Po 20-30 minutach ( w zależności od mocy mrożenia) wyciągamy masę i mieszamy delikatnie zwracając szczególna uwagę na ścianki boczne miseczek. Czynność tą powtarzamy dwukrotnie.
  8. Przekładamy warstwami do foremki (  silikonowe najlepiej się sprawdzają, gdy chcemy nadać szczególny kształt ) , dekorujemy owocami leśnymi. Odstawiamy do zamrażalnika i regulujemy temperaturę na standardową ujemną.
  9. Kroimy  porcje i dekorujemy borówkami.(Jeżeli nasz zamrażalnik mocno mrozi - należy odczekać kilka minut przed krojeniem porcji).
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze Zaloguj się