Mroźne i pełne bogatego smaku lody low carb od KETOaddiction. Trzy kolory, trzy smaki, trzy niesamowite doznania. Ambrozja dla ketocholików.
Składniki
Masa podstawowa waniliowa
Żółtka
10 szt
Erytrol
50 gr
Śmietanka 36%
750 ml
Olejek waniliowy
10 kropel
Słodzik z Lidla
(rozpuszczony w 2 łyżkach gorącej wody)
40 szt.
Dodatki smakowe:
Mrożona mieszanka owoców leśnych
200 gr
Kakao
2 łyżki
Olejek rumowy
5 kropel
Aromat orzechowy
5 kropel
Borówki Amerykańskie
100 gr
Śmietanka 18%
100 gr
Śmietanka 36%
50 ml
Przygotowanie
Żółtka zmiksować z erytrolem jak na kogel-mogel. Dodać aromat waniliowy pod koniec ubijania. Osoby z mocną IO i HI mogą zrezygnować z dodatku erytrolu na rzecz większej ilości n.w. słodzika - nie wpłynie to znacząco na efekt końcowy ( mogą być ciut mniej puszyste ale również bardzo dobre),Uwaga: podana w przepisie wartość węglowodanów (12 g/ 1 porcja) zawiera 5 gr węglowodanów pochodzenia z erytrolu, którego część z Was nie wlicza do masy netto przyjmowanych węglowodanów :)
Śmietankę zmiksować na sztywno w osobnym pojemniku;
Połączyć obie masy delikatnie mieszając, dodając przy tym pomału rozpuszczony słodzik. Odstawić do zamrażalnika w trybie możliwie szybkiego zamrażania;
Zblendować mrożone owoce ze śmietanką 18%. Odstawiamy na bok;
Zmiksować kakao ze śmietanką 36%, dodać olejek rumowy i orzechowy.
Do wcześniej przygotowanych 3 ( najlepiej metalowych zmrożonych miseczek) pojemników dodajemy kolejno masę podstawową proporcji: 2/5, 1/5, 2/5.
<ol>
<li>masę podstawową 2/5 mieszamy i odstawiamy do zamrażalnika;</li>
<li>masę podstawową 1/5 delikatnie mieszamy ze wsadem owocowym i odstawiamy do zamrażalnika;</li>
<li>Masę podstawową 2/5 mieszamy delikatnie z kakaową mieszanką i odstawiamy do zamrażalnika;</li>
</ol>
Po 20-30 minutach ( w zależności od mocy mrożenia) wyciągamy masę i mieszamy delikatnie zwracając szczególna uwagę na ścianki boczne miseczek. Czynność tą powtarzamy dwukrotnie.
Przekładamy warstwami do foremki ( silikonowe najlepiej się sprawdzają, gdy chcemy nadać szczególny kształt ) , dekorujemy owocami leśnymi. Odstawiamy do zamrażalnika i regulujemy temperaturę na standardową ujemną.
Kroimy porcje i dekorujemy borówkami.(Jeżeli nasz zamrażalnik mocno mrozi - należy odczekać kilka minut przed krojeniem porcji).
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze Zaloguj się
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.Ustawienia cookiesZaakceptuj
Polityka prywatności
Privacy Overview
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Czytaj więcej
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.