Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

  • Przekąski

Paszteciki na każdą porę dnia

Wojnar Luiza

Informacje

  • Poziom Łatwy
  • Ilość porcji 20
  • Typ kuchni

Czas

  • Przygotowanie 150 min
  • Gotowanie 45 + 20 min
  • Całkowity

Składniki odżywcze

  • Białko 13 g
  • Węglowodany 2,6 g
  • Tłuszcz 20 g
  • Kalorie 232 Kcal

Paszteciki na każdą porę dnia

Sekret naszych pasztecików leży we wcześniejszym podgotowaniu całości wsadu razem z przyprawami. Nadaje to im niespotykanego  smaku. Wszyscy domownicy zajadają ze smakiem nawet ci, którzy zwykle nie jadają podrobów ?

Składniki

Masa:
  • Słonina mielona
    200 gr
  • Wątróbka drobiowa
    200 gr
  • Żołądki drobiowe
    200gr
  • Serca drobiowe
    200 gr
  • Łopatka wieprzowa
    400 gr
  • Jajka
    3 szt.
  • Cebula
    150 gr
  • Czosnek
    5 zb
  • Przypraw: sól, ziele angielskie, jałowiec, pieprz czarny, kolendra, liście laurowe, goździki, imbir, papryka czerwona
    2 łyżki
Urozmaicenia i dekoracja:
  • Czarnuszka
    1 łyżka
  • Czosnek marynowany
    10 szt
  • Papryka chilli
    10 szt
  • Zioła prowansalskie
    1 łyżeczka
  • Tymianek
    1 tbs
  • Paseczki żółtego zera
    100 gr
  • Słonecznik ziarno
    100 gr
  • Przecier pomidorowy
    10 gr

Przygotowanie

  1. Podroby gotujemy ok 30 min na małym ogniu razem z przyprawami, cebulą i czosnkiem w niewielkiej ilości wody ( 1,5  szklanki ). Należy odparować jak największą ilość wody;
  2. Dodajemy mieloną i rozdrobnioną słoninę i dalej gotujemy aż do jej rozpuszczenia.  Wyciągamy listki laurowe pozostawiając resztę przypraw.
  3. Po ugotowaniu całość odstawiamyna ok 30 min  a po jej średnim przestudzeniu  blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Do letniej masy dodajemy jajka, ponownie blendujemy.
  4. Masę przekładamy do małych foremek  ( bardzo wygodnie przygotować je w papilotkach od muffunek wtedy znakomicie nadają się na wyprawy czy śniadanie w pracy/szkole).
  5. Ozdabiamy wg uznania, ciekawe kształty i kolory nie tylko cieszą oko, urozmaicają też smak i tak już wyśmienitych pasztecików.
  6. Pieczemy w piekarniku 170 'C ok 20 min. Dzielimy wg uznania - u nas na na 24 foremki
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze Zaloguj się