KETO trufle świąteczne

KETO trufle świąteczne
Przepis od: Wojnar Luiza Opublikowany dnia: 10 grudnia 2018 W kategorii: Desery

Sposób przygotowania

Gwarantujemy, że nasz rarytas czekoladowo korzenny  zachwyci nie tylko zwolenników KETO. Prezentujemy nasze czekoladki w wyjątkowo świątecznej odsłonie 🙂

    1. Rozpuszczamy słodzik i żelatynę w 2 łyżkach wrzątku.
  • 2. Masło wraz z masłem orzechowym podgrzewamy kilka sekund w mikrofalówce.

  • 3. Orzechy mielone prażymy kilka sekund na patelni

  • 4 Mieszamy żelatynę wraz z delikatnie rozpuszczonymi masłami i aromatami, całość energicznie mieszamy lub blendujemy. Dodajemy stopniowo orzechy przemieszane z kakao  ( 5 gr zastawiamy na posypkę) i goździkami. Gdy masa będzie już chłodniejsza dodajemy mascarpone i ugniatamy.

  • 5 Formujemy ulubiony kształt trufli, na koniec posypując przez sitko kakaem.

  • 6. Wstawiamy do lodówki lub do zamrażalki na kilka chwil.

    Smacznego!

Wprowadzenie
Poziom Łatwy
Ilość porcji 20
Typ kuchni Polska
Czas
Przygotowania 28min.
Gotowania 2min.
Całkowity 30min.
Składniki odżywcze
Białko 1g
Tłuszcz 4g
Węglowodany 1g
Kalorie 43kcal
Składniki
Masa korzenna:
Masło orzechowe 50 gr
Masło 30 gr
Maskarpone 30 gr
Słodzik rozpuszczony w 2 łyżkach wrzątku 25 szt
Żelatyna 5 gr
Goździki mielone 1/2 łyżeczki
Kakao 25 gr
Aromat pomarańczowy i rumowy 6 kropelek
Mielone orzechy laskowe 30 gr
DRUKUJ PRZEPIS