Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

  • Desery

KETO trufle świąteczne

Wojnar Luiza

Informacje

  • Poziom Łatwy
  • Ilość porcji 20
  • Typ kuchni Polska

Czas

  • Przygotowanie 28 min
  • Gotowanie 2 min
  • Całkowity 30 min

Składniki odżywcze

  • Białko 1 g
  • Węglowodany 1 g
  • Tłuszcz 4 g
  • Kalorie 43 Kcal

KETO trufle świąteczne

Gwarantujemy, że nasz rarytas czekoladowo korzenny  zachwyci nie tylko zwolenników KETO. Prezentujemy nasze czekoladki w wyjątkowo świątecznej odsłonie ?

Składniki

Masa korzenna:
  • Masło orzechowe
    50 gr
  • Masło
    30 gr
  • Maskarpone
    30 gr
  • Słodzik rozpuszczony w 2 łyżkach wrzątku
    25 szt
  • Żelatyna
    5 gr
  • Goździki mielone
    1/2 łyżeczki
  • Kakao
    25 gr
  • Aromat pomarańczowy i rumowy
    6 kropelek
  • Mielone orzechy laskowe
    30 gr

Przygotowanie

  1. Rozpuszczamy słodzik i żelatynę w 2 łyżkach wrzątku.
  2. Masło wraz z masłem orzechowym podgrzewamy kilka sekund w mikrofalówce.
  3. Orzechy mielone prażymy kilka sekund na patelni
  4. Mieszamy żelatynę wraz z delikatnie rozpuszczonymi masłami i aromatami, całość energicznie mieszamy lub blendujemy. Dodajemy stopniowo orzechy przemieszane z kakao  ( 5 gr zastawiamy na posypkę) i goździkami. Gdy masa będzie już chłodniejsza dodajemy mascarpone i ugniatamy.
  5. Formujemy ulubiony kształt trufli, na koniec posypując przez sitko kakaem.
  6. Wstawiamy do lodówki lub do zamrażalki na kilka chwil. Smacznego!
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze Zaloguj się