Aromatyczne goździki znakomicie pasują do zimowych deserów. Mini torcik goździkowy bez cukru – polecamy szczególnie na zimowe wieczory ? Ketoaddiction
Składniki
Baza - ciasto kruche migdałowe
Mąka migdałowa
50 gr
Masło
8 gr
Słodzik rozpuszczony w łyżce wrzątku
6 tbl
Cynamon
1/2 łyżeczki
Warstwa korzenna
Masło orzechowe
70 gr
Masło
40 gr
Żelatyna
15 gr
Słodzik rozpuszczony w 2 łyżkach wrzątku
5 tbl
Goździki mielone
1/5 łyżeczki
Warstwa kolorowa
Śmietana 18%
60 gr
Masło
20 gr
Jagody lub inny ulubiony kolorowy barwnik ( np. blue matcha, green matcha, inny barwnik - ilość wg uznania )
10 gr
Żelatyna
10 gr
Aromat cytrynowy
3 kr
Polewa jasna
Masło
25 gr
Odżywka białkowa o delikatnym smaku ( np. waniliowa, bananowa, ciasteczkowa)
20 gr
Słodzik rozpuszczony w łyżce wrzątku
5 tbl
Alternatywnie dodatkowo dekorujemy: rodzaj i ilość wg uznania np kokos, bakalie bądź tak jak u nas malutkie dekoracje z max 10 gr marcepanu - na te ostatnie uważamy i pamiętamy, że aż w 40% to węgle
Przygotowanie
warstwa - kruche migdałowe ciasto: prażymy mąką migdałową na pateni, ciągle mieszając ozłacamy. Przestudzoną łączymy z cynamonem, słodzikiem rozpuszczonym w łyżce wrzątku i masłem o temperaturze pokojowej. Dobrze mieszamy.
Całość wkładamy do małej foremki (u nas o średnicy 15 cm) dokładnie ugniatając. Najlepiej spód wyłożyć papierem do pieczenia by móc później bez problemu wyciągnąć deser. Foremkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych warstw.
Masło łączymy z masłem orzechowym lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy mielone goździki, aromat nugatowy. Rozpuszczamy słodzik w 2 łyżkach wrzątku po czym, czym prędzej rozpuszczamy w nim również żelatynę. Całość łączymy i dokładnie blendujemy. Otrzymaną masę po ostudzeniu wykładamy na kruchy spód. Ponownie wkładamy do lodówki na 30 min bądź krócej do zamrażalnika.
Śmietanę o temperaturze pokojowej ( w stronę ciepłej - trzymamy ok 30 min obok kaloryfera lub kuchenki) mieszamy z masłem również o temperaturze pokojowej. Dodajemy aromat cytrynowy, jagody ( lub inny barwnik) oraz żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku. Szybko przystępujemy do blendowania i robimy to, aż do uzyskania kremowej, jednolitej masy ( upewnimy się, że nie zostały żadne grudki z żelatyny). Wykładamy na zastygłą masę goździkową i ponownie wkładamy do lodówki.
W małym rondelku rozpuszczamy słodzik w 2 łyżkach wrzątku, dodajemy masło i rozpuszczamy je na najmniejszym stopniu podgrzewania ( jeżeli gotujecie na kuchence gazowej to najlepiej będzie zrobić to w kąpieli wodnej). Mieszamy i po przestudzeniu dodajemy odżywkę białkową o delikatnym smaku np waniliową, całość czym prędzej blendujemy. Gotową polewą wykańczamy zastygnięty już mini torcik. W zależności od preferowanej dekoracji czynimy to na tym etapie ( kokos, orzechy ) lub po wystudzeniu w lodówce ( inne dekoracje np róże marcepanowe jak u nas)UWAGA: Wartości makro podane są dla wersji z samą polewą. Jeżeli dodacie ozdoby należy je doliczyć :)
Wkładamy do lodówki i po przestudzeniu i zastygnięciu masy uszczęśliwiamy naszą rodzinę :)
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze Zaloguj się
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.Ustawienia cookiesZaakceptuj
Polityka prywatności
Privacy Overview
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Czytaj więcej
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.