Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

  • Desery

KETO Torcik goździkowy

Wojnar Luiza

Informacje

  • Poziom Średni
  • Ilość porcji 6
  • Typ kuchni Polska

Czas

  • Przygotowanie 120 min
  • Gotowanie 5 min
  • Całkowity

Składniki odżywcze

  • Białko 11 g
  • Węglowodany 5 g
  • Tłuszcz 25 g
  • Kalorie 290 Kcal

KETO Torcik goździkowy

Aromatyczne goździki znakomicie pasują do zimowych deserów. Mini torcik goździkowy bez cukru – polecamy szczególnie na zimowe wieczory ? Ketoaddiction

Składniki

Baza - ciasto kruche migdałowe
  • Mąka migdałowa
    50 gr
  • Masło
    8 gr
  • Słodzik rozpuszczony w łyżce wrzątku
    6 tbl
  • Cynamon
    1/2 łyżeczki
Warstwa korzenna
  • Masło orzechowe
    70 gr
  • Masło
    40 gr
  • Żelatyna
    15 gr
  • Słodzik rozpuszczony w 2 łyżkach wrzątku
    5 tbl
  • Goździki mielone
    1/5 łyżeczki
Warstwa kolorowa
  • Śmietana 18%
    60 gr
  • Masło
    20 gr
  • Jagody lub inny ulubiony kolorowy barwnik ( np. blue matcha, green matcha, inny barwnik - ilość wg uznania )
    10 gr
  • Żelatyna
    10 gr
  • Aromat cytrynowy
    3 kr
Polewa jasna
  • Masło
    25 gr
  • Odżywka białkowa o delikatnym smaku ( np. waniliowa, bananowa, ciasteczkowa)
    20 gr
  • Słodzik rozpuszczony w łyżce wrzątku
    5 tbl
Alternatywnie dodatkowo dekorujemy: rodzaj i ilość wg uznania np kokos, bakalie bądź tak jak u nas malutkie dekoracje z max 10 gr marcepanu - na te ostatnie uważamy i pamiętamy, że aż w 40% to węgle

    Przygotowanie

    1. warstwa - kruche migdałowe ciasto: prażymy mąką migdałową na pateni, ciągle mieszając ozłacamy. Przestudzoną łączymy z cynamonem, słodzikiem rozpuszczonym w łyżce wrzątku i  masłem  o temperaturze pokojowej. Dobrze mieszamy.
    2. Całość wkładamy do małej foremki  (u nas o średnicy 15 cm) dokładnie ugniatając. Najlepiej spód wyłożyć  papierem do pieczenia by móc później bez problemu wyciągnąć deser. Foremkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych warstw.
    3. Masło łączymy z masłem orzechowym lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy mielone goździki, aromat nugatowy. Rozpuszczamy słodzik w 2 łyżkach wrzątku po czym, czym prędzej rozpuszczamy w nim również żelatynę. Całość łączymy i dokładnie blendujemy. Otrzymaną masę po ostudzeniu wykładamy na kruchy spód. Ponownie wkładamy do lodówki na 30 min bądź krócej do zamrażalnika.
    4. Śmietanę o temperaturze pokojowej ( w stronę ciepłej - trzymamy ok 30 min obok kaloryfera lub kuchenki) mieszamy z masłem również o temperaturze pokojowej. Dodajemy aromat cytrynowy, jagody ( lub inny barwnik)  oraz żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku.  Szybko przystępujemy do blendowania i robimy to, aż do uzyskania kremowej, jednolitej masy ( upewnimy się, że nie zostały żadne grudki z żelatyny). Wykładamy na zastygłą masę goździkową i ponownie wkładamy do lodówki.
    5. W małym rondelku rozpuszczamy słodzik w 2 łyżkach wrzątku, dodajemy masło i rozpuszczamy je na najmniejszym stopniu podgrzewania ( jeżeli gotujecie na kuchence gazowej to najlepiej będzie zrobić to w kąpieli wodnej). Mieszamy i po przestudzeniu dodajemy odżywkę białkową o delikatnym smaku np waniliową, całość czym prędzej blendujemy. Gotową polewą wykańczamy zastygnięty już mini torcik. W zależności od preferowanej dekoracji czynimy to na tym etapie ( kokos, orzechy ) lub po wystudzeniu w lodówce ( inne dekoracje np róże marcepanowe jak u nas)UWAGA: Wartości makro podane są dla wersji z samą polewą. Jeżeli dodacie ozdoby należy je doliczyć :)
    6. Wkładamy do lodówki i po przestudzeniu i zastygnięciu masy uszczęśliwiamy naszą rodzinę :)
    Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze Zaloguj się