Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

  • Śniadania

KETO naleśniki Guliwery cynamonowe z masłem orzechowym i orzechami

Wojnar Luiza

Informacje

  • Poziom Łatwy
  • Ilość porcji 2
  • Typ kuchni Polska

Czas

  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 5 min
  • Całkowity

Składniki odżywcze

  • Białko 33 g
  • Węglowodany 16 g
  • Tłuszcz 62 g
  • Kalorie 750 Kcal

KETO naleśniki Guliwery cynamonowe z masłem orzechowym i orzechami

Naleśniki cieniutkie są najlepsze? Nie zawsze ? Gdy nie mamy czasu a chcemy przygotować wyśmienite czekoladowo orzechowe śniadanie to właśnie jest nasz wybór. Ekstremalnie szybkie i rewelacyjne śniadanie bez sterczenia przy patelni  ?

Guliwery są bardzo sycące i na porcję dla 1 osoby  wystarcza nam  1/2 szt. ?

Składniki

Składniki na ciasto:
  • Olej ryżowy
    10 ml
  • Masło o temp. pokojowej
    20 g
  • Mąka kokosowa
    20 g
  • Mleczko kokosowe
    20 ml
  • Słonecznik łuskany
    20 g
  • Odżywka białkowa ( ciasteczkowa)
    20 g
  • Masło orzechowe
    70 g
  • Jajka
    2 szt
  • Proszek do pieczenia
    1/6 łyżeczki
  • Kakao
    2 łyżki
  • Orzechy mix ( Lidl )
    50 g
  • Cynamon
    1/2 łyżeczki
  • Aromat waniliowy olejek
    4 krople
  • Słodzik wg uznania ( Lidl )
    25 szt.
Polewa wg uznania -> przepisy w DODATKI

    Przygotowanie

    1. Do wysokiego pojemnika wlewamy wszystkie mokre składniki ( za wyjątkiem oleju ryżowego, który zużyjemy do smażenia)  i dokładnie blendujemy, pomału dodajemy słodzik rozpuszczony w łyżce wrzątku ciągle blendując;
    2. Wszystkie suche składniki oprócz orzechów wsypujemy do miseczki i mieszamy ze sobą;
    3. Wsypujemy stopniowo suche składniki do mokrej mieszanki i w dalszym ciągu blendujemy do uzyskania jednolitej masy;
    4. Dodajemy orzechy  ( po części rozdrobnione tłuczkiem do mięsa).  Mieszamy łyżką;
    5. Wylewamy na dużą patelnię z dobrze rozgrzanym olejem ryżowym. Zmniejszamy temperaturę. Delikatnie przekładamy na drugą stronę gdy masa zacznie zastygać a jej dolna część będzie dobrze związana. Czym dłużej Guliwery będą na patelni tym bardziej będą suchej konsystencji.Wskazówka: my lubimy Guiwery najbardziej w wersji  pół wysmażonej w tym celu posiłkujemy się drugą patelnią i nie czekamy aż masa Guliwera zastygnie w 100% przed przewracaniem.  Przykładamy drugą patelnię do góry dnem ( symbolicznie posmarowaną odrobiną oleju ) i wykonujemy szybki obrót o 180' . Dopiekamy jeszcze chwilkę aż dolna część odrobinę zastygnie i gotowe. W tej wersji Guliwerki są wilgotne i same rozpływają się w ustach. W przypadku wyboru klasycznej wersji przyda Wam się dodatkowo polewa wybrana wg uznania :)
    Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze Zaloguj się