Deser, który może być dietetyczny to spełnienie marzeń wielu osób. Z cyklu "trener personalny w kuchni", dzisiaj przygotowałem dla Ciebie pyszny deser, który nie zawiera w swoim składzie ani grama cukru.
Składniki
Spód:
Gorzka czekolada
(bez cukru)
80g
Masło
70g
Mąka migdałowa
40g
Płatki migdałowe / posiekane migdały
4 łyżki
Jajko
1 szt.
Soda
1/2 łyżeczki
Stewia z erytrytolem / sam erytrytol
2 łyżki
Masa serowa:
Tłusty ser twarogowy
1,25kg
Jajka
6 szt.
Zółtka
5 szt.
Stewia z erytrytolem / sam erytrytol
4 łyżki
Flavdrops o smaku wanilii
kilka kropel
Krem:
Gorzka czekolada
(bez cukru)
80g
Kwaśna gęsta śmietana 18%
500ml
Flavdrops o smaku wanilii / cukier puder ze stewii
kilka kropel / 2 łyżki
Przygotowanie
Spód:
Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy czekoladę z masłem i dodajemy cukier, ciągle mieszając. Odstawiamy z ognia i studzimy.
Następnie dodajemy jajko i delikatnie miksujemy masę. Dodajemy mąkę migdałową oraz sodę oczyszczoną i miksujemy. Na końcu dodajemy płatki migdałowe i mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy ok. 8-9 minut, po czym wyciągamy z piekarnika, nie wyłączając go.
Masa serowa:
Do misy wkładamy ser, dodajemy jaka oraz żółtka, stewię z erytrytolem oraz Flavropsy. Miksujemy na gładką masę (ok. 2-3 minuty miksowania).
Następnie wykładamy masę na przygotowany spód o wyrównujemy.
Pieczemy 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termo obiegu. Na dole piekarnika, pod tortownicą, wkładamy blachę wypełnioną wodą.
Ciasto studzimy najpierw przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy kolejne 10 minut, stopniowo otwierając piekarnik do całkowitego wystudzenia ciasta.
Krem:
Piekarnik ponownie nastawić na 180 stopni.
Śmietanę miksujemy z Flavdropsami albo ze stewią do uzyskania gładkiej masy (ok. 3 minuty miksowania).
Krem wykładamy na wierzch sernika i ponownie pieczemy przez ok. 10 minut. Ponownie stopniowo otwieramy piekarnik. Po całkowitym wystudzeniu ściągamy obręcz tortownicy.
Sernik należy włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem sernik można posypać kakao wymieszanym z cynamonem.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze Zaloguj się
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.Ustawienia cookiesZaakceptuj
Polityka prywatności
Privacy Overview
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Czytaj więcej
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.