Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

  • Przepisy

  • Wszystkie wpisy

Przepis na New York cheesecake

Informacje

  • Poziom Bardzo łatwy
  • Ilość porcji
  • Typ kuchni

Czas

  • Przygotowanie
  • Gotowanie
  • Całkowity

Składniki odżywcze

  • Białko 13g
  • Węglowodany 27g
  • Tłuszcz 6g
  • Kalorie 316 Kcal

NEW YOR CHEESECAKE NA CZEKOLADOWYM SPODZIE

Deser, który może być dietetyczny to spełnienie marzeń wielu osób. Z cyklu "trener personalny w kuchni", dzisiaj przygotowałem dla Ciebie pyszny deser, który nie zawiera w swoim składzie ani grama cukru.

Składniki

Spód:
  • Gorzka czekolada
    (bez cukru)
    80g
  • Masło
    70g
  • Mąka migdałowa
    40g
  • Płatki migdałowe / posiekane migdały
    4 łyżki
  • Jajko
    1 szt.
  • Soda
    1/2 łyżeczki
  • Stewia z erytrytolem / sam erytrytol
    2 łyżki
Masa serowa:
  • Tłusty ser twarogowy
    1,25kg
  • Jajka
    6 szt.
  • Zółtka
    5 szt.
  • Stewia z erytrytolem / sam erytrytol
    4 łyżki
  • Flavdrops o smaku wanilii
    kilka kropel
Krem:
  • Gorzka czekolada
    (bez cukru)
    80g
  • Kwaśna gęsta śmietana 18%
    500ml
  • Flavdrops o smaku wanilii / cukier puder ze stewii
    kilka kropel / 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Spód:
  2. Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  3. W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy czekoladę z masłem i dodajemy cukier, ciągle mieszając. Odstawiamy z ognia i studzimy.
  4. Następnie dodajemy jajko i delikatnie miksujemy masę. Dodajemy mąkę migdałową oraz sodę oczyszczoną i miksujemy. Na końcu dodajemy płatki migdałowe i mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię.
  5. Pieczemy ok. 8-9 minut, po czym wyciągamy z piekarnika, nie wyłączając go.
  6. Masa serowa:
  7. Do misy wkładamy ser, dodajemy jaka oraz żółtka, stewię z erytrytolem oraz Flavropsy. Miksujemy na gładką masę (ok. 2-3 minuty miksowania).
  8. Następnie wykładamy masę na przygotowany spód o wyrównujemy.
  9. Pieczemy 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termo obiegu. Na dole piekarnika, pod tortownicą, wkładamy blachę wypełnioną wodą.
  10. Ciasto studzimy najpierw przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy kolejne 10 minut, stopniowo otwierając piekarnik do całkowitego wystudzenia ciasta.
  11. Krem:
  12. Piekarnik ponownie nastawić na 180 stopni.
  13. Śmietanę miksujemy z Flavdropsami albo ze stewią do uzyskania gładkiej masy (ok. 3 minuty miksowania).
  14. Krem wykładamy na wierzch sernika i ponownie pieczemy przez ok. 10 minut. Ponownie stopniowo otwieramy piekarnik. Po całkowitym wystudzeniu ściągamy obręcz tortownicy.
  15. Sernik należy włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  16. Przed podaniem sernik można posypać kakao wymieszanym z cynamonem.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze Zaloguj się