Dieta paleo
Dieta PALEO inaczej zwana jest dietą człowieka pierwotnego, ponieważ przypuszczalnie opiera się na tym co jedli nasi przodkowie w okresie paleolitu.
Oczywiście nie mamy co do tego 100% pewności, jednak na podstawie wykopalisk i obserwacji możemy wysnuć pewne wnioski.
Jedno jest pewne - nie mieli oni dostępu do żywności wysoko przetworzonej, którą my tak chętnie spożywamy.
Główne założenia
Dieta paleo opiera się na spożywaniu:
- warzyw (bez skorbi),
- owoców (poza bananami, mango, czereśniami, winogronami i owocami suszonymi),
- jajek (z chowu ekologicznego),
- orzechów,
- ryb,
- grzybów,
- mięsa (najlepiej bio).
Wykluczone z diety są zboża, cukier, rafinowane oleje, warzywa strączkowe oraz nabiał. Dieta ta skupia się w dużej mierze na jakości produktów – nie na ich ilości.
Paleo nie jest jedynie sposobem żywienia, są to nawyki dotyczące całego naszego stylu życia - w założeniu powinniśmy być jak najbliżej natury: korzystać z naturalnych kosmetyków, uprawiać aktywność fizyczną na świeżym powietrzu (spacer, bieganie, pływanie, piesze wycieczki etc.) – innymi słowy, trochę wcielić się w tego człowieka pierwotnego.
Produkty spożywcze
Dieta powinna zawierać:
- dużą ilość białka zwierzęcego,
- węglowodany z owoców i warzyw,
- dużo błonnika z warzyw i owoców,
- umiarkowaną ilość tłuszczu – jedno- i wielonienasyconych, oraz omega-3 i 6,
- żywność o niskiej zawartości sodu, a wysokiej potasu,
- produkty zawierające dużo witamin i minerałów,
- produkty o niskim ładunku zasadowym,
- mięso – od zwierząt żyjących na wolności, najlepiej cielęcina, wołowina i jagnięcina,
- ryby: łosoś, flądra, dorsz, halibut,
- jajka ekologiczne.
Zalety i wady
Zalety diety paleo
Zgodnie z zasadą diety paleo należy wyeliminować cukry rafinowane i spożywać żywność nisko przetworzoną – dzięki czemu nie dostarczamy organizmowi pustych kalorii i nie faszerujemy się zawartą w żywności wyoskoprzetworzonej chemią, nadmiarem soli czy NKT/TRANS.
Dzięki temu zmniejsza się ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Dieta jest lekkostrawna i reguluje gospodarkę lipidową i insulinową.
Wady diety paleo
W przypadku nietolerancji glutenu całkowite go wyeliminowanie wyjdzie nam na plus. Natomiast jeżeli nie mamy tego typu problemów, odstawienie zupełnie produktów zbożowych zdaje się być nie do końca zasadne.
Przy długim stosowaniu diety paleo istnieje możliwość nabawienia się awitaminozy.
Podsumowanie
Jak powszechnie wiadomo, nie ma idealnej diety dla każdego, każda dieta powinna być dostosowana do naszych indywidualnych potrzeb.
Dieta paleo jest dietą wysokobiałkową, w której nie liczy się tak naprawdę ile zjemy, tylko jak zjemy, dlatego też nie powinniśmy spodziewać się spektakularnych efektów redukcyjnych.
Należy obserwować swój organizm i wybrać taki sposób żywienia, który będzie najlepszy dla naszego zdrowia i samopoczucia.