Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

  • Dieta

  • Przepisy

  • Wszystkie wpisy

  • Zdrowie

Przepis na Bone Broth

Dawid Woźniakowski

Informacje

  • Poziom Bardzo łatwy
  • Ilość porcji
  • Typ kuchni

Czas

  • Przygotowanie
  • Gotowanie
  • Całkowity

Składniki odżywcze

  • Białko
  • Węglowodany
  • Tłuszcz
  • Kalorie

Oto przepis na jedną z najbardziej odżywczych potraw jakie można przygotować w warunkach domowych. Jest tak bardzo lecznicza, że gdyby dało się ją zmniejszyć i zapakować do pigułki to firmy farmaceutyczne by zbankrutowały.

Przygotowanie

  1. Wykorzystaj resztki kości z obiadu lub wstaw surowe kości do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 40-50 minut (mniejsze kości trzymaj w piekarniku 30-40 minut).
  2. Gotuj na małym ogniu 1-2 dni (nie doprowadzając do wrzenia). Im dłuższy czas gotowania tym więcej składników mineralnych i żelatyny z kości wydostanie się do wywaru.
  3. Po wyjęciu kości z piekarnika, zalej je zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny lub octu kokosowego tak aby zawartość garnka była przykryta.
  4. 3-4 godziny przed zakończeniem gotowania do wolnowaru/garnka wrzuć obrane, przepłukane i pokrojone warzywa, dodaj czosnek, liście laurowe.
  5. Usuń sitkiem szumowiny, które pojawią się na powierzchni wywaru.
  6. Dodaj sól Himalajską oraz przyprawy wedle uznania.
  7. Po ugotowaniu wywar możesz od razu podać wraz z warzywami lub odcedzić przez sitko warzywa a wywar wlać do osobnego naczynia i wstawić do lodówki na najniższą półkę na noc. Po nocy żelatyna zetnie się. Możesz wtedy łyżką podzielić wywar w formie żelatyny na mniejsze porcje, zapakować do małych osobnych woreczków i zamrozić (możesz też użyć foremki do kostek lodu). To świetne rozwiązanie na te momenty kiedy łapie nas przeziębienie lub śpieszymy się z posiłkiem. Wystarczy wyjąć porcję z zamrażalnika, wrzucić do małego garnka i po chwili mamy gotowy pełnowartościowy "rosołek". Pamiętaj tylko, że wywar może być trzymany w lodówce maksymalnie 5 dni, w zamrażarce zaś wytrzyma nawet kilka miesięcy.

Wyraź opinię

Komentarze

  • Artur Popiński Artur Popiński
    na jesień jak znalazł! napewno przetestuję
    13/10/2015
    • David Adam Woźniakowski David Adam Woźniakowski
      Zdecydowanie polecam! Mega sprawa :)
      16/10/2015
  • Jelcyn777 Jelcyn777
    2 dni gotowania ? nice a wywar się nie wygotuje ?
    04/09/2016
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze Zaloguj się