Trener personalny nawet w taki dzień jak tłusty czwartek musi trzymać formę. Nie byłbym sobą gdybym nie przygotował na ten dzień FIT faworków.
Składniki
Mąka jaglana
1,5 szklanki
Mąka żytnia
(typ 720)
2 łyżki
Żółtka
3 szt.
Śmietana 18%
100g
Proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Erytrytol
3 łyżki
Smalec do smażenia
-
Przygotowanie
Wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy na jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek.
Rozwałkowane ciasto kroimy na romby. Tradycyjne faworki jeszcze nacinamy po środku i wywijamy. Mąką jaglana jest jednak bardziej krucha, więc byłby to nie lada wyczyn.
Przygotowane faworki smażymy na głębokim tłuszczu, najlepiej na smalcu, aż do zrumienienia (uwaga, żeby nie spalić), a następnie wyciągamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze Zaloguj się
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.Ustawienia cookiesZaakceptuj
Polityka prywatności
Privacy Overview
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Czytaj więcej
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.