Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

  • Dieta

  • Wszystkie wpisy

Indeks glikemiczny - przydatny czy bezużyteczny?

Indeks glikemiczny – pewnie każdy z nas o nim słyszał. To popularny wskaźnik określający tempo wzrostu stężenia cukru we krwi. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym wrzucono do jednego worka i owiano złą sławą, szczególnie w przypadku diet dedykowanych diabetykom.

Czy słusznie? Czy faktycznie indeks glikemiczny jest przydatnym wskaźnikiem w zarządzaniu glikemią krwi?

Nie koniecznie – zacznijmy od początku.

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG) –to średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu porcji produktu zawierającej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów. Wzrost poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia 50 gramów glukozy przyjęto jako podstawę skali (100%).

Brzmi mądrze i przydatnie ale czy patrząc na dany produkt, określony mianem wysokoglikemiczego jesteśmy w stanie ocenić ile należy go zjeść, by uzyskać 50g przyswajalnych węglowodanów?

Niestety tu sprawa mocno się komplikuje.

Indeks glikemiczny w praktyce

Teoria teorią, ale teraz przyjrzyjmy się bliżej jak ten wskaźnik ma się do gospodarki cukrowej we krwi.

Przykład 1:

-Arbuz
IG – 75, brzmi groźnie!

Jak wynika z powyższej definicji, by określić IG arbuza wartością 75, należałoby zjeść 50g węglowodanów z tego produktu. W praktyce, aby to osiągnąć musiałbyś zjeść blisko 700g, czyli około 0,65 kg arbuza. Z kolei przeciętna 100g porcja ma zaledwie 8g węglowodanów, która nie wywoła tak ogromnego skoku cukru.

Wymyślono zatem inny, znacznie skuteczniejszy wskaźnik uwzględniający zarówno IG, jak i koncentrację węglowodanów w jednostce produktu. Jest to ładunek glikemiczny (ŁG)!

ŁG= W*IG / 100

gdzie:
W – ilość węglowodanów w porcji (g)
IG – indeks glikemiczny

Przykład 2:

Makaron ryżowy
IG – 40, brzmi niewinnie

100 gramowa porcja ugotowanego makaronu ryżowego zawiera 22g węglowodanów, stąd ŁG=8,8 (22*(40/100))!
ŁG arbuza to 6 (8*(75/100)).

Wniosek:
Ugotowany makaron ryżowy ma blisko 1,5 razy większy ładunek glikemiczny niż porcja arbuza, pomimo niższego indeksu glikemicznego.

Podsumowując:

W planowaniu swojej diety warto uwzględnić nie tylko wskaźnik indeksu glikemicznego, ale również ładunku glikemicznego. Przydatność ŁG opiera się głównie na założeniu, że produkty o wysokim IG spożywane w małych ilościach dają taki sam efekt w wyrzucie insuliny do krwi jak produkty i niskim IG, spożywane w dużych ilościach.

A czy Ty zwracasz uwagę na indeks glikemiczny? Masz może jakiś swój przykład podobnego paradoksu? Ja w pracy trenera personalnego bardzo często się z tym spotykam.

Jeżeli zatem chcesz dowiedzieć się więcej odnośnie indeksu i ładunku glikemicznego to zapraszam do przeczytania artykułów znajdujących się na mojej stronie.

Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze Zaloguj się