Mój koszyk

0 rzeczy

Twój koszyk jest pusty.

  • Przepisy

  • Wszystkie wpisy

Przepis low carb czyli pizza z ciastem z kalafiora

Dawid Woźniakowski

Informacje

  • Poziom Łatwy
  • Ilość porcji
  • Typ kuchni

Czas

  • Przygotowanie
  • Gotowanie
  • Całkowity

Składniki odżywcze

  • Białko
  • Węglowodany
  • Tłuszcz
  • Kalorie

Low carb diet

Cały sekret tkwi w kompozycji składników tworzących ciasto, a ich podstawą będzie KALAFIOR.

Każdy z nas uwielbia te zakazane danie, które w tradycyjnej postaci jest bardzo niezdrowym, a nawet szkodliwym dla naszego organizmu. Niestety przyciąga nas swoim aromatem i różnorodnością smaków przez co każdy na pewno co jakiś czas ulega jej urokowi…

Kto powiedział, że trener personalny musi pracować tylko na siłowni? Co gdybym na jakiś czas zamienił rolę trenera osobistego na kucharza? Odpowiedź jest prosta: powstanie pizza, ale w formie FIT.

Składniki

Ciasto:
  • Kalafior
    1/4 szt.
  • Mielone siemie lniane
    2 łyżki
  • Jajka
    2 szt.
  • Sól
    -
  • Pieprz
    -
  • Mąka kokosowa
    1 płaska łyżka
  • Parmezan
    1/3 szklanki
Top:
  • Passata
    (przetarte pomidory)
    -
  • Suszone zioła
    -
  • Cheddar
    -
  • Boczek
    -
  • Brokuł
    -
  • Pieczarki
    -

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni z termo obiegiem.
  2. Mielimy ¼ głowy kalafiora, a następnie suszymy w mikrofali lub wyciskamy przez ścierkę wodę ze zmielonej masy.
  3. Następnie dodajemy do masy: 2 jaja, 2 łyżki siemienia lnianego, sól, pieprz, 1 płaską łyżkę mąki kokosowej oraz 1/3 szklanki startego parmezanu.
  4. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie na natłuszczoną metalową formę (polecamy do natłuszczenia olej kokosowy, pam bezkaloryczny lub masło), formujemy z masy kształt pizzy i wstawimy do piekarnika na ok. 20-30 min.
  5. Wyjmujemy prawie upieczone ciasto i wedle własnego uznania komponujemy top pizzy. Przygotowanie naszej wersji topu: rozsmarowujemy doprawioną ziołami passatę (przetarte pomidory), posypujemy pizze grubo startym serem cheddar, dodajemy pieczarki, ugotowane brokuły, boczek, a na koniec posypujemy dodatkową warstwą sera.
  6. Całość wrzucamy do piekarnika do momentu rozgrzania i podpieczenia sera i składników topu.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze Zaloguj się